Love & Sex Nedostatak komunikacije, usamljenost, hemija

Mirenje s bivšim: Kako znati da li je to prava odluka?

Istraživanje iz 2011. godine sugeriše da je glavni  uzrok raskida zapravo “nerazumijevanje”.

Kod parova gdje jedna ili obje strane nisu sigurne zbog čega su raskinuli,  vrlo često dolazi do naknadnog pomirenja. Obično se radi o parovima koji imaju problem u komunikaciji, zbog čega nisu uspjeli da prepoznaju šta je to što im kod partnera smeta ili gdje sami griješe i, samim tim, pokušaju da poprave odnos.

Drugi najčešći faktor mirenja je usamljenost. Bivši partneri najčešće se upuštaju u neobevazan seks, da bi potom shvatili kako su usamljeni i da emocije još uvijek postoje.

Trejsi Koks, britanski psiholog, kaže da je neophodno da otkrijete šta to nije bilo u redu u vašoj vezi ranije, kako biste izbjegli nepotrebno proživaljavanje istih problema, a do kojih će sasvim sigurno doći ukoliko obnovite vezu.

Nekoliko smjernica će vam pomoći da najbolje identifikujete prave probleme u vezi i svoje obrasce ponašanja kako biste mogli da “nastavite dalje”.

Hemija

Među “jo-jo” parovima, odnosno onima koji su skloni čestim mirenjima i raskidima, uobičajena je jaka fizička i seksualna privlačnost. Takozvana “hemija” među partnerima može da bude zbunjujuća, ali ako osjećate da sa partnerom ne dijelite ista interesovanja, nemate potrebu da se njemu ili njoj povjeravate, taj odnos se svodi samo na sjajno vrijeme provedeno u krevetu.

Nedostatak samopouzdanja

Čak i kada jasno primjećujete da partner nema toliko intenzivna osjećanja prema vama kao vi prema njemu, pristajete da budete u vezi. Često se dešava i da jedna strana (obično ona koja više osjeća) u ovakvom odnosu vidi neku sudbinsku vezu, za koju je potrebno strpljenje i nesebična ljubav kako bi trijumfovala. Kako kaže Koks, “ako vam na vrhuncu veze nisu bila adekvatno uzvraćena osjećanja, nikad neće ni biti”.

Trejsi savjetuje da budete realni i da odnos procijenite prema onome što jeste, a ne šta bi mogao da bude.

Evo šta terapeuti kažu da djeluje da biste zauvijek razbili zavisnost od partnera i veze koja nije dobra po vas:

* Utvrdite prave probleme – ljubav nije dovoljna da bi veza funkcionirala, morate imati zajedničke interese i ciljeve.

* Privlačnost nije presudna – “hemija” je moćna, ali ne može natjerati dvoje ljudiu nespojivih karaktera da budu u kvalitetnoj zajednici

* Ostavite se “sudbine” – nemojte gledati kakav bi odnos mogao da bude jer “sudbina” tako kaže, već obratite pažnju na to šta se zapravo među vama dešava.

* Vodite dnevnik svojih osjećanja – daće vam dati uvid u to koliko ste zapravo srećni u ovom odnosu, budući da je u našoj prirodi da zanemarimo negativne emocije ako nam tako odgovara.

* Preispitajte svoje ljubavne obrasce – ako često imate tendenciju da se vraćate starim ljubavima, onda nije do osobe s kojom ste bili, ne radi se o nekoj velikoj ljubavi za koju se treba boriti, već o vama samima – najvjerovatanije samo patite za sugurnošću koju vam veza uliva.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
So & TEKILABivša sa razlogMaja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bivša sa razlog
Gost
Bivša sa razlog

Jednom presečena pogača nikad više pogača.da je vredelo ne bi prestajalo.da je trebalo ne bi se odlazilo.

Maja
Gost
Maja

Ceka se so & tekila da da ekspertizu za ovo 😊

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

mogu ti reći da sam baš ekspert da budem bivši. 😉

Send this to a friend