Love & Sex Stara Grčka

Mit o srodnim dušama – mit o androginu

Postoje mnoge teorije o srodnim dušama. Stari Grci su imali mitološko objašnjenje o njihovom nastanku. Njihov mit o srodnim dušama je poznat i kao mit o androginu (od grčke reči andros, što znači muškarac i gyné, što znači žena). U dijalogu “Gozba” ili “Simpozij” Platon prikazuje učesnike, istorijske ličnosti dok u veselom terevenčenju govore o ljubavi.

Poznati grčki komediograf Aristofan predstavlja mit o srodnim dušama. On u svom fantastičnom prikazu o porijeklu ljubavi kaže da je bilo tri vrste ljudi: dvostruki muškarci, dvostruke žene i androgini, to jest muško i žensko u isti mah. Androgini su imali obje grupe seksualnih organa, dva lica, četiri ruke i četiri noge. Oni su se vrlo brzo kretali i bili prilično moćni da su bogovi postajali nervozni zbog njih. Željeći da ih oslabi i kazni zbog njihovog ponosa i hirovitosti, vrhovni grčki bog Zevs odlučio je da ih prereže na dva dijela i zapovijedio svom sinu Apolonu da okrene njihova lica ka rani kako bi svaka osoba vidjela da je posječena. Ako međutim, oni budu i dalje predstavljali prijetnju, Zevs je obećao da će ih ponovo smanjiti i moraće da se probijaju na jednoj nozi, skakući. Ova nova stvorenja živjela su u potpunoj bijedi, utopljena u svojoj boli i tuzi. Bili su toliko tužni da ne bi jeli i pili danima, ne mareći ako bi umrli.

Aristofan kaže: “(Svaki) je čeznuo za svojom drugom polovinom, i tako bi bacili ruke jedan na drugoga, tkajući se zajedno, željeći da zajedno rastu.

“Zevs se sažalio na njih i odlučio je da usmjeri njihove seksualne organe naprijed, kako bi postigli zadovoljstvo u zagrljaju, a Apolon je obnovio oblike njihovih tijela i ostavio pupak kao jedini podsjetnik na njihove originalne forme. Aristofan kaže da njegov govor objašnjava izvor naše želje da se volimo, jer “ljubav se rađa u svakom ljudskom biću; ona zajedno vraća polovine naše izvorne prirode; pokušava da napravi jedno od dva i zacijeli ranu ljudske prirode. Svako od nas je tada “podudarna polovina“ ljudske cjeline… i svako od nas uvijek traži polovinu koja mu odgovara”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Krksn
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krksn
Gost
Krksn

Predivno 💓💓👏

Send this to a friend