Love & Sex Pokazalo istraživanje u SAD

Najmanje šanse za raskid imaju vršnjaci, a najveće partneri koje dijeli 20 ili više godina

Starosna dob partnera u ljubavnoj vezi svakako nije jedini faktor koji utiče na budućnost veze, ali je definitivno jedan od onih bitnijih. Uprkos staroj izreci kako ‘ljubav ne zna za godine’, čini se da ipak postoji određena razlika koja povećava šanse za opstanak i dugotrajnost veze.

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno na Emory univerzitetu u Atlanti pokazalo je kako se vjerovatnića za raskid povećava s veličinom razlike u godinama. Tako partneri koje dijeli pet godina razlike imaju 18% veće šanse za raskid od partnera koji su vršnjaci, onima između kojih je deset godina razlike šanse skaču na 39%, a partnerima koje dijeli 20 ili više godina šanse za raskid su povećane za 95%. U odnosu na partnere iste starosne dobi, naravno.

Osim razlike u životnom iskustvu i pogledima na život, a koji se mijenjaju s godinama, stručnjaci problem u vezama u kojima je među partnerima značajna razlika u godinama vide i u seksualnom životu. Libido žena se u srednjim godinama povećava, dok se seksualna moć muškaraca s godinama smanjuje.

Ipak, da ne bi sve bilo crno, postoje i neki pozitivni pokazatelji za sve one koji su u srećnim vezama, bez obzira na partnerove godine. Iako šanse za raskid rastu s razlikom u godinama, one se smanjuju u odnosu na vrijeme koje ste zajedno proveli. Ili ukratko, što ste duže u vezi, to su manje šanse da ćete raskinuti. Ako ste zajedno izdržali dvije godine, šanse za raskid ste smanjili za velikih 43%, a parovi koji su zajedno izdržali deset godina ili više, smanjili su šanse za ljubavni krah za 94%.

Send this to a friend