Love & Sex Američki istraživači dokazali da su godine važne za ljubav

Najrjeđe raskidaju parovi među kojima je godina razlike

Mnogi kažu kako godine u ljubavi nisu bitne i kako su godine samo brojka, ali naučnici su odlučili ispitati znači li određena razlika u godinama, ili možda nedostatak iste, i veće šanse za kraj vaše ljubavi. A rezultati istraživanja koje je sproveo Univerzitet Emory iz Atlante pokazuju da postoji idealna razlika u godinama koja je predispozicija za ljubav koja će trajati za sva vremena.

Ispitivanje u kojem je učestvovao 3000 ljudi dovelo je do zaključka da su šanse za raskid veće što je veća razlika u godinama između partnera. Ovaj uzorak, odnosno nepisano pravilo najvjerovatnije je posljedica suprostavljenih ciljeva i različitog nivoa zrelosti koji postoje među partnerima.

Voditelji studije su otkrili kako parovi koje dijeli pet godina razlike imaju 18% veće šanse za raskid nego što je to slučaj među jednako starim partnerima, a vjerovatnoća za prekid povećala se za čak 39% kod onih partnera koje dijeli deset godina razlike. Prognoza nije nimalo optimistična za partnere koje dijeli 20 i više godina, budući da se šanse za raskid veze penju na velikih 95%.

A što se idealne razlike u godinama tiče, voditelji studije vjeruju kako najveće šanse za uspjeh veze imaju partneri koje dijeli tek 1 godina i njihove šanse za raskid su malenih 3%. Naravno, ovo je samo hrpa statističkih podataka, i mnogo drugih činilaca uz razliku u godinama utiče na ljubavni (ne)uspjeh, ali uzorak je svakako primjetan.

Send this to a friend