Love & Sex

Ne skidajte ružičaste naočare

Kažu da ljubav počinje kad zaljubljenost prođe. A zaljubljenost prolazi kad skinemo ružičaste naočare i partnera vidimo onakvim kakav jeste. Ali nekad bi ružičaste naočare trebalo da zadržimo čak i kad zagazimo u ozbiljnu vezu.

Sve je više istraživanja koja pokazuju da pozitivne iluzije o partneru čine da par ostane zajedno. U stabilnim, zadovoljavajućim vezama, partner idealizuje drugu stranu i vidi najbolje u njoj. Primjera radi, ako mislite da je vaš partner atraktivniji, pametniji, ljubazniji nego što bi on sam za sebe rekao, to je dobar znak.

Ako, pak, mislite da vaš partner i nije naročito lijep, da mu pamet nije jača strana, a ne može se pohvaliti ni duhovitošću, vaspitanjem i drugim kvalitetima, možda je vrijeme da pronađete ružičaste naočare.

Psiholozi objašnjavaju da kad vidimo pozitivno u partneru, više ga cijenimo, što je dobar osnov za vezu. Sa druge strane, ako nemamo visoko mišljenje o životnom saputniku, nećemo biti ni zadovoljni odnosom, a pitanje je i do kada ćemo ostati sa njim.

Tagovi

Send this to a friend