Love & Sex

Objavljivanje “srećnih” slika sa partnerom otkriva mračnu tajnu vešeg odnosa

Romantične objave praćene fotografijama nasmijanih i zaljubljenih parova, romantičnim stihovima i linkovima najsladunjavijih pjesama na svijetu često su viđen prizor u životu svakog aktivnog korisnika neke društvene mreže. I osim najboljim prijateljima koji takve fotografije moraju lajkovati sviđale im se ili ne, ostatku svijeta opasno idu na živce.

Naučnici su odlučili da istraže koliko su uvijek na Fejsbuku nasmijani ljubavni parovi zaista srećni i zaljubljeni u stvarnom životu. Studija koja je nedavno objavljena u ‘Personality and Social Psychology Bulletin’ pronašla je zanimljivu korelaciju između nestabilnosti veze i potrebe da se drugima dokaže ljubav. Prema rezultatima studije, najmanje su srećni oni parovi koje najčešće gledamo ‘srećne’ na Fejsbuku. Objašnjenje zašto je to tako zapravo je potpuno logično.

Potreba za dijeljenjem detalja iz privatnog života povezuje se sa samopouzdanjem, odnosno nedostatkom istoga. Naime, osoba koja je i sama svjesna neiskrenosti te problema u vezi, objavljivanjem srećnih fotografija i statusa te dobijanjem pozitivnih komentara i lajkova za iste, podiže samopouzdanje sama sebi. Ovakvi ljudi na neki način vjeruju da će njihova veza, ako je prezentuju kao savršenu, i ako je svi kao takvu i vide, jednom zaista i postati savršena. U stvarnom životu, da bi neke stvari uspjele, potrebno je ipak malo više od lajkova. Za početak, početi živjeti u stvarnom, a ne virtualnom svijetu.

Send this to a friend