Love & Sex

Ove rečenice narušavaju odnos između partnera

Nepromišljen postupak može nas povrijediti, ali ono što kažemo ostavlja ožiljke koji vrlo teško, ili nikada, ne zarastaju. Vjerovali ili ne, riječi su ono o čemu bi najviše trebalo da mislimo i da se dva puta preispitamo prije nego što ih izgovorimo.

Nekada nismo svjesni svojih riječi, u drugom trenutku ih se čak ni ne sjećamo, a one su možda jako povrijedile osobu do koje nam je stalo.

O riječima koje izgovarate naročito bi trebalo da povedete računa kada ste u vezi, jer je sasvim prirodno da se dvoje ljudi koji su u vezi raspravljaju i da imaju različite poglede na svijet, ali sa druge strane, riječi koje u ovom odnosu izgovorite diraju na poseban način i mogu vas povrijediti i dovesti do trajnog nerazumijevanja.

Evo nekih stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete partneru:

Prijetnje o odlasku

Osim ako niste potpuno ozbiljni kada je o odlasku riječ, ne smijete partneru prijetiti na ovaj način. Te riječi ga čine ranjivim, a posljednje što želite je da se vaš partner osjeća nesigurno kada vas prođe bijes.

Pogrdna imena

Osim što uvrede ove vrste ne mogu ni na koji način popraviti situaciju kada je rasprava u jeku, neophodno je da se suzdržite od davanja pogrdnih imena jedno drugom, jer ćete na taj način samo ugroziti međusobno poštovanje.

Ružni komentari o njegovoj / njenoj porodici

O porodici ne smijete nikada da kažete nijednu ružnu riječ. Oni su bili tu i prije vas i ostaće sa vama, a i bez vas. Svoje mišljenje o njima jednostavno morate zadržati za sebe, prije svega jer na taj način poštujete svog partnera.

Ne nabrajajte greške

Ovo je stvar koja će vašeg partnera dovesti do ludila, naročito ukoliko tokom svake svađe odete predaleko da biste, svaki put kada vas je povrijedio, još jednom izanalizirali. Ukoliko ste prešli preko nečega, na to se više ne vraćajte.

Ne smijete ništa da branite partneru

Ukoliko vaša rečenica počne kao zabrana, zakoračili ste u crvenu zonu. Ako vam nešto smeta, lijepo mu objasnite i na taj način bezbolno riješite problem.

Rečenica poput “Opusti se” je nedopustiva kada vam je partner osjetljiv

Ovom rečenicom on se osjeća kao da ne pokazujete dovoljno razumijevanja i ne želite da razumijete njegov problem, a to nikako nije ono što želite.

Forsirate samo svoju perspektivu

Kada se rasprava razvije uslijed nečeg što je vaš partner uradio ili nije uradio, pokušajte da stvari sagledate i iz njegove perspektive. Na taj način ćete izbjeći mogućnost da ga povrijedite.

Kada ste u vezi naročito ste osjetljivi na riječi i postupke svog partnera, ali trebalo bi da uvijek imate na umu da su poštovanje i razumijevanje ono iz čega se rađa ljubav.

Send this to a friend