Love & Sex

Požuda ili ljubav: Dokazi koji pokazuju da ste pronašli pravu osobu za sebe

Ljubavne veze iz holivudskih filmova nemaju baš puno veze sa realnošću pa ne čudi što, kada se upoređujemo sa izmišljenim scenarijima sa velikog platna ili ljubavnih romana, nekada imamo osjećaj da nismo dovoljno dobri i da ne živimo svoje snove s partnerom.

Da li znate da razlikujete ljubav od požude, zaljubljenost od zaluđenosti? Požuda može da se definiše kao intenzivna fizička reakcija na nečije tjelesne atribute, neobuzdana seksualna privlačnost prema određenoj osobi.

Požuda je kratkotrajan osjećaj i odnosi se na trenutno zadovoljenje fizičkih potreba. S obzirom na to da je propraćena intenzivnošću, ponekad može da vam se učini da ste pronašli osobu sa kojom ćete provesti cio svoj život.

Zaljubljenost je sveobuhvatniji, a nekad još intenzivniji osjećaj koji uključuje seksualnu privlačnost, ali i posmatranje druge osobe kroz ružičaste naočare. U početku ne možete da se ponašate racionalno kada je druga strana u pitanju. Obožavate sve što rade, kako izgledaju i čime se bave. Ne mogu ni u čemu da pogriješe.

Naučnici su izračunali da je zaljubljenost samo prva faza na putu ka ljubavi, tokom koje se luči velika količina hormona dopamina, zbog čega se osjećamo izuzetno srećno. Ta faza traje od 14 do 17 mjeseci, nakon čega se hormoni “vraćaju u normalu”, a partneri počinju da uviđaju da li su zaista pronašli osobu sa kojom će ostariti.

Na pitanje da li ste pronašli nosobu za cio život trebalo bi da u davanju odgovora pomognu određene tvrdnje. Ne postoje tačni i pogrešni odgovori, samo potpuna iskrenost.

1. Povezana sam s partnerom fizički, mentalno i emocionalno.

2. Osjećam se srećno kada sam sa partnerom, ali i kada sam sama.

3. Osjećam slobodu da u vezi budem ono što stvarno jesam.

4. Volim sebe podjednako kao i svog partnera.

5. Ponosim se svojim partnerom.

6. Da partner ostane bez prebijene pare, i dalje bih željela da budem sa njim.

7. Cijenim partnerove neobične navike.

8. Srećna sam zbog partnerovog uspjeha.

9. Pružam mu podršku kad ga snađu problemi.

10. Kad imam neki problem sa partnerom, želim da ga riješim, a ne da prekinem vezu.

11. Vjerujem da zajedno možemo da riješimo sve probleme.

12. Kada imam dobre ili loše vijesti, partner je prva osoba koju ću da pozovem.

13. Naša me veza ispunjava.

14. Znam da me partner voli.

15. Ne postoji niko sa kim bih radije bila nego s njim.

Send this to a friend