Love & Sex

Prijateljstva iz školskih dana imaju veći uticaj na ljubavni život nego što mislite

Svi imamo tu osobu koja zauzima posebno mjesto u našem životu, a kako je otkrila jedna nedavno sprovedena studija, snažno prijateljstvo u građeno u tinejdžerskim godinama vodi do ispunjenijeg i srećnijeg ljubavnog života u kasnim dvadesetima. Istovremeno, istraživanje je pokazalo kako veze u tim godinama nemaju značajniji uticaj na ljubav u kasnijim godinama. Naime, adolescentske veze najčešće nisu dugog vijeka i kao takve nisu od velikog značaja za usvajanje svih navika i vještina koje nam koriste kasnije u ljubavnom životu.

S druge strane, nadilaženje razmirica, pristajanje na kompromise, održavanje prijateljstva uprkos novim poznanstvima i prijateljstvu s drugim ljudima i zadržavanje bliskosti kroz dugi niz godina, a što su sve odlike iskrenog i dugotrajnog prijateljstva uči nas svemu onome što je korisno i poželjno i u ozbiljnim ljubavnim vezama. Preživljavanje prijateljstva kroz sve turbulencije koje adolescentsko doba nosi sa sobom je moguće jedino ako imate razumijevanja jedno za drugo.

Ljudi koji uspješno održavaju višegodišnja prijateljstva svjesni su kako ne postoji savršenstvo, kako svaki odnos ima svoje uspone i padove i kako je potrebno ulagati u odnos u istoj mjeri u kojoj nešto iz tog odnosa dobijamo, a osim toga su skloniji opraštanju i prihavatanju drugih ljudi.

Dakle, kada se sve skupa zbroji, uspješno održavaju u životu istu stvar na koju se svodi i ozbiljna veza, minus romantični aspekt. To neka vam bude podsjetnik kad god se osjetite usamljeno ili žalosno zbog činjenice da ste još uvijek sami kako vi zapravo već imate nešto itekako vrijedno. A ljubav? Doći će i ona prije ili kasnije, studija tako kaže! Do tada uživajte u najboljim provodima sa najboljim prijateljem-prijateljicom.

Send this to a friend