Love & Sex

Pronađen prebračni ugovor star 4000 godina

Turski arheolozi su u provinciji Kajseri pronašli glinenu ploču na kojoj je uklesan predbračni ugovor, a ploča je napisana klinastim pismom na staroasirskom narječju. U ovom sporazumu pokušano je rješavanje problema neplodnosti. U njemu se navodi da, ukoliko par ne može da dobije dijete tokom dvije godine braka, supruga će dopustiti svom suprugu da pronađe ženu roba koja će postati surogat majka.

Nakon rođenja prvog dječaka, moraju je osloboditi, rezultati su istraživanja koje je objavio časopis Ginekologikal Endocrajnolodži.

Glavni istraživač prof. Ahmet Berkiz Turp sa Univerziteta Haran u Turskoj rekao je kako je žena rob morala da bude oslobođena nakon rođenja prvog muškog djeteta i da su na takav način brinuli da porodica ne ostane bez potomaka.

I u današnje vrijeme mnogi parovi pokušavaju da dobiju dijete uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, a u nekim državama zakon im dopušta da pronađu ženu koja će im roditi dijete.

Ova glinena ploča nastala je za vrijeme Asirskog carstva u 25. vijeku prije Hrista, a izložena u Arheološkom muzeju u Istanbulu kao najraniji dokument u kom se spominje neplodnost.

Na području Kultepea 1925. arheolozi su pronašli 1.000 ploča koje su bile napisane klinastim pismom. Ploče su se inače čuvale u drvenim sanducima, korpama ili vrećama i one su dokaz kako je ta civilizacija imala uređen društveni sistem.

Naselje je vjerovatno nestalo zbog požara.

 

Send this to a friend