Love & Sex Prekretnica

Prvi seks definiše naše buduće veze?

Prvo seksualno iskustvo utiče na naše buduće veze i odnose u godinama koje dolaze. Psiholozi navode da kvalitet prvog seksualnog iskustva može da bude presudan za naše buduće veze – osobe koje su prvi seks doživjele sa nekim koga vole imaju veće šanse da kasnije u životu izgrade vezu koja će ih emotivno ispuniti.

Američki naučnici sproveli su istraživanje u kojem je učestvovao 330 mlađih ispitanika oba pola, čiji je cilj bio da se utvrdi kako okolnosti pod kojima se stupa u seksualne odnose utiču na kasnije emotivne obrasce.

Od ispitanika se očekivalo da opišu kako su se osjećali u trenutku svog prvog seksa – da li su bili uplašeni, osjećali da partner na njih vrši pritisak, nakon toga osjećali žaljenje zbog toga što se dogodilo, ili grižu savjesti. Osim toga, trebalo je da kažu i da li su osjećali bliskost sa partnerom, da li ih osoba sa kojom su u vezi voli i poštuje, i da li su nakon gubljenja nevinosti imali utisak da se nešto promijenilo.

Osobe koje su učestvovale u ovom istraživanju ostale su anonimne, a zatim su zamoljene da tokom dvije nedjelje vode onlajn dnevnik u koji su upisivali detalje svojih seksualnih iskustava u tom periodu, kao i da ocijene koliko su, generalno, zadovoljne svojim seksualnim životom.

Kako prenosi “Dejli mejl”, analizom dobijenih podataka naučnici su utvrdili da su osobe koje “prvi put” pamte kao lijepo iskustvo kasnije u životu generalno zadovoljnije svojim emotivnim ali i seksualnim životom.

“Rezultati do kojih smo došli pokazuju da prvo seksualno iskustvo može biti prekretnica u razvoju ličnosti, nešto što će odrediti naše buduće veze i našu seksualnost u godinama koje dolaze”, navodi doktorka Keri Smit sa Univerziteta u Misisipiju i dodaje:

“U suštini, prvi seks često umnogome određuje obrasce našeg mišljenja i ponašanja u sferi partnerskih odnosa, i utiče na način na koji ćemo doživljavati nova iskustva u životu.”

Send this to a friend