Love & Sex stručnjaci objašnjavaju

Seks poslije raskida: Kada je to dobra ideja, a kada je opasno?

Ako ste pogledali barem nekoliko romantičnih komedija, shvatili ste da upravo seks nakon raskida važi za najbolji, pa nije tako čudno što neki žele seks s bivšim “još samo jednom”.

Odnosi u ljubavnim vezama su rijetko kad jednostavni, pa i iz seksa nakon raskida jedna strana može da očekuje ponovno rasplamsavanje ljubavi, dok je drugoj strani zaista bilo samo do “valjanja po krevetu”.

Tako npr. onaj ko je u vezi ostavljen može da očekuje da će seks učiniti da se druga strana predomisli. Seks terapeutkinja Holi Ričmond kaže da seks nakon raskida neće spasiti vezu, a ako se to i dogodi, vjerovatno će sreća potrajati samo nekoliko nedjelja.

Zašto onda imamo želju za seksom nakon raskida i da li je to uvijek dobra ideja? Evo što o tome kažu stručnjaci:

Zašto želimo takav seks?

“Poslednji seksualni odnos može da se odnosi na slavljenje svega što je bilo dobro u vezi”, kaže Ričmond i objašnjava kako romantične veze uglavnom pucaju zbog emocionalnih, a ne seksualnih razloga.

Zato, ako oba partnera dobro razumiju zašto ne mogu više da budu zajedno i zadovoljni su zbog raskida (jer se jedan partner npr. seli ili želi djecu, a drugi ne) seks nakon raskida može da predstavlja zdravo povezivanje još jedan put.

No s druge strane, ističe Ričmond, ako jedna osoba ne želi da se odnos završi, možda će željeti kroz seks bivšem partneru da poruči: “Da li si siguran da ovo želiš da ostaviš?”.

Kako može da utiče nas?

“Ako se jedna osoba još uvijek drži veze, seks nakon raskida može zapravo da produži emocionalnu povezanost za partnera koji još nije otišao”, kaže Ričmond.

Ona dodaje i da ćete se vjerovatno zbog tog seksa privremeno osjećati dobro, ali kad se napokon odvojite od bivšeg, bićete zbunjeniji nego prije. Takođe, dodaje, postoji mogućnost i da se osjećate postiđeno ili čak da bivši partner namjerno koristi zadnji seks da vas dodatno povrijedi.

“Možda ćete se osjećati dobro u trenutku, ali često taj osjećaj ne potraje dugo”, objasnila je za portal “Helt” dr Rejčel Nidl, direktorka Instituta za modernu seksualnu terapiju u Palm Biču na Floridi.

Da li je seks nakon raskida ikad dobra ideja?

“Za raskide koji se završavaju isključivo dogovorom i međusobnim razumijevanjem, seks može da bude “lijep kraj”, kaže Ričmond.

Ona objašnjava da u slučajevima kad su oba partnera zaista zadovoljna situacijom, takav seks može da bude dobra ideja.

“Seks “Želim da te vratim” međutim, nije dobra ideja, a za prihvatanje raskida potrebno je vrijeme. Pokušaj ublažavanja bola seksom, samo će produžiti taj bolan proces”, kaže Ričmond i dodaje da nam seks nakon prekida veze neće dati željeni zaključak, a može nas zadržati u vezi u kojoj više zapravo ne želimo da budemo.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
BoroPUNIŠA RAČIĆ
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boro
Gost
Boro

Volim veze i rado ih se sjećam

PUNIŠA RAČIĆ
Gost
PUNIŠA RAČIĆ

Želimo ga zbog sujete i posesivnosti – moje lično iskustvo i mišljenje

Send this to a friend