Love & Sex

Seks i sport su idealna kombinacija

Muhamed Ali apstinirao tokom priprema za mečeve, Platon je govorio da treba izbjegavati seksualne aktivnosti prije sportskih takmičenja, a savremena nauka kaže drugačije. Seks ne šteti energetskoj sposobnosti sportista tokom fizičkih aktivnosti. Šta više, orgazam muškarcu pomaže da stekne dodatnu snagu putem snažnijeg lučenja testosterona u organizmu, prenosi Men’s health.

UTICAJ TESTOSTERONA

Prosječan seksualni odnos noć prije sportskog događaja ne može uzrokovati slabljenje fizičkih performansi. Međutim, određeni sportisti koji praktikuju apstinenciju mišljenja su da seksualna frustracija ima uticaj na povećanje agresije na samom terenu. Postoji i druga teorija koja se odnosi na nivo testosterona, odnosno bojazan da će ejakulacijom potrošiti isti i tako mišiće učiniti slabijim.

Međutim, u nizu odvojenih studija došlo se do drugačijih podataka. Sportisti koji apstiniraju od seksa nisu imali fizičku prednost u odnosu na one sportiste koji praktikuju seks prije mečeva, ni u pogledu snage niti u pogledu aerobne izdržljivosti.

Seks ne utiče negativno ni na mentalni dio sporta, a jedna studija je posmatrala mentalne rezultate kako sportista koji se bave sportovima koji zahtijevaju izdržljivost tako i dizače tegova i ustanovila da seks noć prije takmičenja ne utiče na njihove performanse. Istraživanje je međutim otkrilo da seks dva sata prije fizičkih napora utiče na poremećaj pažnje i koncentracije. Stoga se preporučuje seks u večernjim satima a zatim sljedećeg jutra dobra hidratacija tijela kao najbolja formula za uspjeh.

SEKS I SNAGA

Vjerovanje da seks prije važnih mečeva može smanjiti fizičke performanse je zapravo samo mit. Istraživanja su dokazala da seks podstiče proizvodnju testosterona kod muškaraca i tako im daje neophodnu oštrinu tokom takmičenja. S obzirom da je testosteron prirodan suplement on pruža snagu mišića, posebno kada je riječ o nogama.

Kada je riječ o psihološkom aspektu cijele priče stvar je individualne prirode. Kod određenih ljudi seks ima efekat opuštanja što je vrlo važno za pripremu svakog sportiste, dok kod drugih on djeluje kao remetilački faktor.

Stoga, uživajte u omiljenim aktivnostima spavaće sobe i sujevjerje ostavite po strani.

Send this to a friend