Love & Sex ponekad se varanje može desiti i van spavaće sobe

Šta je emocionalna prevara?

Kada govorimo o varanju partnera, obično nam je prva asocijacija seks. Ipak, ponekad se varanje može desiti i van spavaće sobe…

Ukratko, emocionalna prevara dešava se kada se sa drugom osobom povežete na intimnom, emotivnom nivou, istovremeno distancirajući se od svog partnera. Takvo ponašanje za posljedicu može imati narušavanje harmonije u vašem odnosu, kao i seksualnu nevjernost.

Dakle, šta tačno podrazumijevamo pod varanjem?

„Emocionalno varanje može biti bilo šta što uključuje razmjenu emocionalne energije mimo veze ili braka”, ističe seksualna terapeutkinja Kendis Kuper-Lovet.

Obično, emocionalno varanje uključuje razgovore u kojima se emocionalna veza razvija u kontekstu intimne privlačnosti.

Fizička bliskost često nije sastavni dio takve veze. Iako u tom novom odnosu možda i postoji fizička privlačnost, granica nije pređena. To često omogućava partnerima koji se bave emocionalnim varanjem da racionalizuju takav odnos kao prihvatljiv. Međutim, osnovna komponenta varanja ili bilo koje afere je tajnost ili obmana. Stoga se pokazalo da se emocionalno varanje doživljava jednako, ako ne čak i više, destruktivno za odnose među partnerima.

Koja je razlika između emocionalnog varanja i prijateljstva?

Emocionalni odnosi mogu započeti kao prijateljski, ali, kako bliskost raste, a trenuci koje provodite sa tom osobom postaju sve učestaliji i intenzivniji, ti prijateljski odnosi se produbljuju. U prijateljskim odnosima, obično postoji ograničenje u pogledu količine davanja i dijeljenja sebe, ali kada je riječ o emocionalnom varanju, naša emocionalna energija je slična onoj u romantičnim vezama.

Zašto često emocionalna može biti štetnija od seksualne nevjernosti?

Mnogo vaše energije odlazi na tu drugu vezu. To može prouzrokovati prekid veze, što oba partnera emocionalno udaljava jedan od drugog. Zbog toga su studije utvrdile da je emocionalno varanje zapravo opasnije od fizičke vrste varanja. U seksualnoj vezi, to je isključivo seks, bez ikakve emocionalne umiješanosti (osim ako nije počelo na taj način). Ali, kada su osjećanja uključena, takvu vezu, odnosno aferu je teže prekinuti.

Da li ste krivi za emocionalno varanje?

Postavite sebi nekoliko ključnih pitanja: Zašto ne želim da kažem svom partneru o ovom novom odnosu? Koje su moje potrebe koje se inače ne zadovoljavaju, a koje su sada u ovoj novoj vezi zadovoljene? Kako pokušavam da radim na svom primarnom odnosu kada stvaram distancu baveći se ovom emocionalnom aferom? Važno je znati kada ste prešli granicu koja bi bila štetna za vaš odnos. No, prije toga, vrlo je bitno da dobro razmislite o svemu, da sagledate svoju trenutnu vezu, i odlučite da li istu želite da nastavite ili je pak došao trenutak da je okončate i upustite se u nešto novo.

Send this to a friend