Love & Sex

Stare veza i novi leptirići u stomaku

Veza ne mora nužno nakon nekog vremena postati dosadna. Ove će ju navike učiniti snažnijom i zanimljivijom nego prvog dana…

Osvježavajte svoje sjećanje na vaše početke. Pregledavajte svoje prve zajedničke fotografije, karte za bioskop s prvog sastanka ili se jednostavno pokušajte sjetiti što više detalja vezanih uz dan kada ste se upoznali. Podsjećanje na same početke vaše veze povratiće dio onih osjećaja uzbuđenja i zapaliti stare (možda ugašene) iskre.

Redovno partnera častite komplimentima. Bilo da komplimentirate njegov izgled, njegovo ponašanje, manire, navike ili veliki životni poduhvat, važno je biti svjestan partnerovih kvaliteta te mu odavati priznanje za njih. Upravo su komplimenti važni u vezi, a posebno onima koje kroz život više vodi srce nego glava.

Dogovorite korištenje tehnologije, koliko god to čudno zvučalo. Iako je uz pametne telefone, slobodne WIFI zone i razne aplikacije danas lakše nego ikad ostati u kontaktu s nekim, upravo je tehnologija i zavisnost o njoj sve češći problem u vezama. Jer je, složićete se, gotovo nemoguće kvalitetno provesti vrijeme s nekim ko je intenzivno udubljen u ekran pred sobom. Dogovorite se u koje vrijeme ćete koristiti svoje pametne ljubimce, a u koje ćete vrijeme potpuno zaboraviti da postoje.

Redovno jedno drugome govorite ‘volim te’. Neka vam pređe u naviku reći partneru nešto lijepo prije uplovljavanja u zemlju snova. Zadovoljstvo će biti obostrano, kao i osjećaj ispunjenosti i bliskosti, a i što češće ovakve stvari čujete, to ćete biti sigurniji koliko je vaša veza snažna, i u dobru i u zlu.

Poljupci neka traju barem 30 sekundi, a zagrljaji dva minuta. Kim Blekam, bračna i porodična terapeutkinja, objasnila je kako je većina poljubaca i zagrljaja među parovima mehanička i obavljena ‘na brzinu’, a što dovodi do izostanka snažne emocionalne povezanosti kojom fizička intimnost rezultira. Oksitocin koji oslobađamo u ovakvim situacijama, emocionalno povezuje dvoje ljudi. Stoga se idući put potrudite da i poljupci i zagrljaji traju što duže, jer oksitocina nikad dosta!

Šetajte zajedno, istražujte svijet i razmjenjujte utiske. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina kako se zbližiti i istovremeno doprinositi svome zdravlju. Zajedničke šetnje opuštaju, osvježavaju i razbistruju um, a osim toga, jednostavno hodanje u istom pravcu doprinosi osjećaju da ste i u vezi i životu usmjereni ka istom cilju.

Svakog se dana dokažite nekim malenim gestom i/ili znakom pažnje. Da se razumijemo, nema ništa loše u velikim gestovima i  značajnim znakovima pažnje, Malene gestove radite ih na dnevnoj bazi, i mogu učiniti čuda. Ponekad je i kuvanje prve jutarnje kafe ili pripremanje omiljenog deserta dovoljan dokaz koliko nam je do nekoga stalo.

Send this to a friend