Love & Sex platforma postala dobar izvor zarade

Tamna strana Onlyfans erotike: Jedino tako mogu da preživim

Onlyfans je platforma na kojoj uglavnom žene prodaju svoje nage fotografije i snimke pretplatnicima – zato je postala glavni izvor zarade mnogima koji se muče da sastave kraj sa krajem. Ali, nisu sve žene uspjele da na taj način dođu do prijeko potrebnog novca.

Savana Benavides radila je u bolnici na naplati zdravstvenih usluga, ali je morala da napusti posao u junu kada se vrtić njenog sina zatvorio zbog pandemije. Kako je nekako morala da plaća račune, otvorila je nalog na sajtu Onlyfans – gdje najčešće žene prodaju svoje seksualne fotografije i video snimke mjesečnim pretplatnicima.

Ona ima 23 godina, a od jula je zaradila 64.000 dolara – iznos koji joj je bio dovoljan i za račune, ali i da pomogne porodici i prijateljima da plate svoje kirije i rate za automobile.

“Zaradila sam više novca nego na bilo kom poslu ikada. Ne znam šta ću sa novcem”, ispričala je Savana za New York Times.

Leksi Eiksenberger se nadala sličnom ishodu kada je otvorila svoj Onlyfans nalog u novembru. Ona ima 22 godine i radila je u restoranu, ali je dobila otkaz i morala je da napusti studije stomatologije. Radila je puno čudnih poslića, uključujući i doniranje plazme, ali nije uspjevala da zaradi dovoljno za račune, pa je na prijedlog prijatelja otvorila Onlyfans nalog. Za sad je zaradila samo 500 dolara.

Onlyfans je veb lokacija osnovana 2016, a sjedište im je u Britaniji. Doživjeli su veliki procvat tokom pandemije – u decembru su imali 90 miliona pretplatnika i milion kreatora sadržaja – za razliku od 120.000 kreatora u 2019. godini. Mnogi koji su izgubili posao okrenuli su se mogućnosti zarade na ovoj platformi kako bi mogli da izdržavaju sebe i svoje porodice.

Pandemija je posebno pogodila žene i majke, jer se negativno odrazila na oblasti rada u kojima preovlađuju upravo žene: trgovinu, ugostiteljstvo i zdravstvo.

Ali na svaku uspješnu Onlyfans kreatorku, kao što je Savana Benavidez, dolazi stotine onih poput Leksi Eiksenberger, koje su zaradile nešto malo novca, a koje sada brinu da će njihove nage slike biti prepreka da se zaposle u budućnosti.

Najuspješnije žene Onlyfans-a su često manekenke, porno glumice ili slavne ličnosti koje već imaju veliku bazu fanova. Onlyfans svakome uzima 20 odsto od zarade.

New York Times piše i o Eli Maroko, koja je otpuštena sa posla sekretarice u julu. Socijalna pomoć koju prima ne pokriva njenu kiriju, mjesečne troškove za računu i hrane, pa se pridružila platformi Onlyfans u novembru.

Ona nije imala puno pratilaca na društvenim mrežama, pa je svoje Onlyfans pretplatnike morala da prikuplja objavljujući svoje fotografije i na Instagramu i na Tviteru – što je mnogo teže nego što je očekivala, a ne donosi toliku zaradu.

“To je posao sa punim radnim vremenom, dok vam takođe treba puno radno vrijeme da nađete posao. Fanovi žele da objavljujete svaki dan. Uvijek morate da se fotografišete za objave”, kaže ona.

Do sada je zaradila 250 dolara, iako je nekada provodila i po osam sati stvarajući, objavljujući i promovišući svoj sadržaj. A sada ima veliki strah da neće moći da nađe “normalan” posao zbog Onlyfans naloga.

Ukoliko se bavite seksualnim radom na internetu, možda vam se čini da su rizici manji, ali to je zabluda – često se fotografije, snimci i informacije o Onlyfans kreatorkama objavljuju na internetu bez njihove dozvole. Takođe često dobijaju prijetnje smrću ili seksualnim zlostavljanjem.

A tu su i posljedice po privatni život i mentalno zdravlje – recimo, Leksi Eiksenberger je do objavljivanja članka u New York Times-u krila od svog oca da ima Onlyfans nalog.

“Ne želim da me se srami ili da me se odrekne”, kaže ona.

Ali druge žene kažu da im je Onlyfans donio više samopouzdanja. Melani Hol, majka troje djece, zarađuje 13.30 dolara na sat kao radnica hitne pomoći u Ohaju, što jedva pokriva njene račune. Otvorila je Onlyfans nalog u decembru.

“Majka sam troje djece. Nikad nisam ni pomislila da će neko platiti da me vidi nagu. To mi je donijelo puno samopouzdanja”, rekla je.

Do sada je zaradila 700 dolara – nedovoljno da promijeni svoj život, ali dovoljno da uljepša praznike svojoj djeci.

“Ovo je prva godina kada nisam morala da biram između računa za struju i božićnih poklona za djecu. Ovo je prva godina kada sam uspjela da sve to platim sama”.

Send this to a friend