Love & Sex

U ovoj godini braka se najčešće dešavaju razvodi

Nekada se mislilo da je sedma godina braka kritična, ali izgleda da više nije tako. Sada kriza počinje čim se par zavjetuje na vječnu ljubav.

Zašto brak “puca” tako rano? Da li smo postali razmaženiji, netolerantniji, neskloniji kompromisima? Kako ulazimo u brak, da li smo dovoljno zreli ili zajednicu sklapamo sa mišlju “koliko traje da traje”? Dok su prethodne generacije trpjele, zarad mira u kući, i ono što ne smije da se toleriše da li mi sada odlazimo u drugu krajnost, pa čim nam nije po volji prekidamo zajednicu?

Psiholog i rukovodilac Odjeljenja za poslove planiranja i razvoja Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Olivera Simendić kaže da je potrebna detaljnija analiza parova koji su se razveli tokom prošle godine, sa osvrtom na pitanja sa koliko godina su stupili u brak, koji im je to brak po redu, koji su razlozi za raskid.

“Ako bismo proizvoljno željeli da tumačimo navedeni podatak, možda je on rezultat brzog ulaska u brak kojem je prethodio kratak period zabavljanja, pa partneri nisu bili u prilici ni da se upoznaju, a kamoli da se prilagode na nove životne okolnosti koje, između ostalog, zahtijevaju i spremnost na kompromis”, podsjeća sagovornica “Života plus”.

Sagovornica ističe da očekivanja od braka u velikoj mjeri određuju kvalitet zajedničke budućnosti.

“Ako su partneri stupajući u vezu “raspakovali sve svoje kofere” i “uredno poslagali sve fioke” koje su im važne u zajedničkom životu, pritom među njima postoji stabilna emotivna veza, dijele zajedničke vrijednosti i kulturne okvire i nose pozitivna iskustva iz svojih porodica porijekla, trebalo bi da te predispozicije osiguraju stabilnu bračnu vezu”, kaže Simendićeva.

Svjetska statistika je slična našoj, prva decenija je najteža, a sa svakom godinom opada rizik od razvoda. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da je šansa da će se parovi koji su u braku do 10 godina razvesti 1:4, nakon 20 godina opada na 1:8, dok je za parove koji se bliže zlatnoj svadbi to samo 1:1500. Sagovornica ističe da je za stabilnu bračnu zajednicu važna dobra komunikacija, razumijevanje i prihvatanje potreba partnera, mogućnost da se one stave ispred svojih, kao i otvoren razgovor o svim bitnim aspektima braka.

“Važno je da supružnici dijele isti vrijednosni i kulturni okvir i upravo se razmimoilaženja u ovoj oblasti navode kao jedan od uzroka razvoda. Ako je pritom početak zajednice praćen finansijskim teškoćama, povoda za nerazumijevanje u nestabilnim, odnosno nezrelim vezama i te kako ima. Sve to vodi međusobnom otuđenju partnera, sve lošijoj i manje sadržajnoj komunikaciji, udaljavanju i zahlađenju odnosa i na kraju do prekida zajednice”, kaže psiholog.

Tagovi
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend