Love & Sex

Učestalost intimnih odnosa: Koliko često je dovoljno za zadovoljstvo?

Bez obzira koliko ste zadovoljni seksualnim životom, uvijek je zanimljivo znati kako je to kod drugih.

Da li vaši prijatelji imaju seks više i češće? Da li eksperimentišu? Teško je odrediti šta je normalno za intimni život, jer je koncept ovoga drugačiji za sve. Ovo je nešto o čemu treba razmišljati kada je riječ o redovnom seksu u dugim odnosima, prenosi zenski magazin.

Zašto postoje pauze?

Mala djeca, naporan posao, stres, problemi sa zdravljem i spavanjem, uzimanje određenih ljekova – sve ovo može uticati na libido. Ali to ne znači da se morate predati – i na kraju, uopšte, prestati sa seksualnim odnosima.

Za duge odnose, redovan seks je koristan, i to je dokazano. Približavate se, osjećate ljubav, pružate jedno drugom zadovoljstvo. Pored toga, seks je dobar za zdravlje. Smanjuje stres, poboljšava san, pruža mogućnost da razgovarate o vašim željama i fantazijama.

Koliko često treba imati intimne odnose?

Takvo pravilo ne postoji. Sve zavisi od potreba i libida oba partnera, od sposobnosti da tolerišu i pregovaraju.

U mnogim slučajevima, kvalitet je važniji, a ne kvantitet. Svaki par ima svoju verziju zdravog seksualnog života, a samo vi možete sami odlučiti šta ćete raditi u vašem slučaju.

Statistički podaci pokazuju da parovi starosti 26-55 godina imaju seks u prosjeku jednom nedjeljno. Zanimljivo je da oni koji to rade često nisu pokazali veći stepen sreće u istraživanju. Ali statistika takođe nije univerzalno pravilo. Ako dobro komunicirate i slažete se koliko ćete često provesti vrijeme u krevetu, onda je sve dobro. Osim toga, seks nije samo vaginalna penetracija, već su važni svi intimni trenuci, uključujući dodir i poljupce.

Kada početi da brinete da seks nije dovoljan?

Ako ste vi ili vaš partner prestali da želite seks ili brinete o njemu, onda se nešto promijenilo u vezi. Naročito ako su mali dodiri nestali i ne sjećate se kada ste posljednji put poljubili. Za početak, vrijedi razgovarati. Ako razgovor nije od pomoći – možete ići na terapiju da biste razumjeli šta treba raditi.

Zbog toga nema smisla pitati druge – sve je individualno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend