Love & Sex

Zašto nas seks čini srećnim?

Iako ste uvjereni da znate odgovor na to pitanje, pravi razlozi će vas sigurno iznenaditi.

Primijetili ste da se osećati izuzetno srećno i spokojno nakon seksa? Da, to je prilično dobra stvar, ali da li ste se zapitali šta je pravi razlog tome?

Prema navodima najnovije studije objavljene u magazinu Personal and Social Psychology, otkriveno je da osjećaj ogromnog zadovoljstva tokom i nakon seksa nije posljedica isključivo činjenice da seks izuzetno prija ljudima, već i zbog jake emocijalne povezanosti koja stvara jedinstven odnos među partnerima.

U samoj studiji ispitano je 335 parova koji se nalaze u emotivnoj vezi koji su dali odgovore na pitanja o tome koliko često vode ljubav, zadovoljstvima u životu i osjećanjima koje doživljavaju nakon seksa.

Rezultati su pokazali da oni ljudi koji imaju učestaliji seks i dublju emotivnu vezu imaju i više uspjeha i zadovoljstva u životu.

Nakon malo opsežnijih istraživanja, ustanovljeno je i da sitne stvari poput maženja i romantičnih trenutaka ljude više čine srećnijm nego isključivo učestalost seksa. Stoga, ukoliko tražite tajni sastojak za srećan život nađite ga u onim divnim ritualima koje praktikujete prije i poslije seksa, poput nježnog maženja i dodirivanja.

“Seks ne samo da ima psihološke i hedonističke efekte na naš život, već snažno utiče na jačanje i stvaranje pozitivnijeg odnosa sa partnerom”, smatra voditeljka projekta Anik Debrot i dodaje da je seks fantastična stvar, a da su romantična maženja višnja na torti.

Send this to a friend