Love & Sex

Žene su bolje u prikrivanju preljube

Naučnici su utvrdili da žene mogu da prepoznaju da će muškarac biti nevjeran samo gledajući u njegovo lice, ali muškarci ne posjeduju te sposobnosti da otkriju preljubnicu.

Naučnici sa univerziteta Vestern Australija grupi od 1.500 ispitanika pokazali su fotografije 189 bijelaca (101 muškarca i 88 žena) koji su prije toga odgovarali na pitanje jesu li bili nevjerni svojim partnerima.

Ispitanici su ta lica morali da poređaju po kategorijama od 1 do 10, zavisno od toga da li je bilo “vrlo vjerovatno” do “malo vjerovatno” da su bili nevjerni.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazuju da su i muškarci i žene tačno ‘pogađali’ preljubnike, ali ne i preljubnice.

Ranija istraživanja sprovedena u svijetu o preljubama pokazuju da je 70 posto ljudi u više od 50 različitih kultura navelo da je pokušalo da “otme” partnera druge osobe, a 60 posto tvrdilo je da je u tome uspjelo.

Naučnici nisu željeli samo da utvrde mogu li muškarci i žene da uoče potencijalnu nevjernost kod pripadnika suprotnog pola nego i da li je moguće otkriti preljubnika, pripadnika istog pola. Utvrdili su kako rezultati nisu bili očekivani.

Muškarci su uspijevali da otkriju suparnike, međutim žene su bile poput sfingi i njih nisu mogli da ‘provale’ ni muškarci ali ni žene.

“Uzevši sve u obzir, i muškarci i žene pokazali su nadprosječnu tačnost za razotkrivanje lica muškaraca, međutim ne i za lica žena”, napisali su naučnici.

Šta natjera ženu na sumnju da muškarac “šara”?

Prema istraživanju, to se svodi na izražene opažaje doživljaja muškosti. Međutim, naučnici su došli do još jednog neočekivanog rezultata koji sugeriše da najviše ne ‘šaraju’ najzgodniji muškarci.

“Iznenađujuće je da su, iako su zgodniji muškarci rangirani kao najnevjerniji, u stvarnosti bili u srazmjerno manjem broju slučajeva nevjerni”, navode naučnici.

Uprkos tim rezultatima, naučnici upozoravaju da na osnovu toga ne treba donositi zaključke već na prvom sastanku.

“Ako se oslonimo isključivo na prve utiske kako bismo detektovali preljubnike počinićemo velike greške”, kaže naučnik Jong Zi Fu za AFP.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
Tragikomedija🎭...
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
...
Gost
...

Žene su u svemu bolje od muškaraca ako izuzmemo fizičku snagu.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Pa i u prevari

Send this to a friend