Love & Sex

Znaci koji ukazuju da traume iz prošlosti utiču na vašu trenutnu vezu

Foto: Pexels

“Vaša prošla iskustva vas možda sprečavaju da budete najbolji u odnosima, ali to ne mora tako da ostane“, kaže terapeut za traumatizaciju i odnose.

Doživljavanje uznemirujućih događaja tokom vašeg djetinjstva može dovesti do stalnog osjećanja stresa, straha i izdaje, što može u velikoj mjeri uticati na vaš odnos sa partnerom.

Elejn Evans, terapeutkinja za traume i odnose, na svom Instagram profilu govori o tome kako traume iz prošlosti mogu uticati na vaše trenutne odnose, prenosi Novi list.

„Vaša prošla iskustva vas možda sprečavaju da budete najbolji u vezama, ali to ne mora tako da ostane”, napisala je u opisu svog posta.

Znaci da traume iz prošlosti utiču na vašu vezu

Nedostatak povjerenja:

Ljudima koji se bave traumom iz prošlosti je teško da vjeruju svojim partnerima. Postavljanje granica ili napuštanje veze su ponašanja koja proizilaze iz nedostatka povjerenja u vezu.

Nerealna očekivanja:

Vaše traume iz prošlosti mogu dovesti do nerealnih očekivanja vašeg partnera što bi moglo ugroziti vašu vezu. Ovo takođe može dovesti do brojnih svađa sa vašim partnerom. Neispunjena očekivanja u vezi mogu izazvati osjećaj anksioznosti.

Problemi pretjeranog razmišljanja:

Mnoge veze se završavaju zbog problema pretjeranog razmišljanja. Ovakav način razmišljanja o svemu i svačemu počinje u djetinjstvu, ako se osoba osjeća zapostavljeno, odbačeno ili živi u nasilnom okruženju.

Potreba za previše pažnje:

Možda se osjećate vezano sve vrijeme i tražite stalno uvjeravanje i potvrdu od svog partnera, čak i ako vaša veza ide savršeno glatko. Ovo bi moglo da iznervira vašeg partnera.

Faktor ljubomore:

Iako bi malo ljubomore u vezi moglo biti dobro, traume iz prošlosti mogu lako učiniti da se osoba osjeća ljubomornijim. Osoba u takvoj situaciji zahtijevala bi od partnera sve vrijeme i pažnju.

Negativna percepcija:

Trauma utiče na način na koji vidimo svijet, uključujući našeg partnera. Traumatizovana osoba uvijek može imati negativne misli o svom partneru koje bi mogle da ometaju njihovu vezu.

Nedostatak interesovanja:

Jedan od najčešćih znakova traume iz prošlosti je da osoba gubi interesovanje za obavljanje zabavnih aktivnosti sa svojim partnerom, uključujući i seks.

Send this to a friend