Muzika film i TV

2cellos: Slava je iluzija

Luka Šulić i Stjepan Hauser iz sastava 2cellos poznaju se još iz tinejdžerskih dana. Ističu da su se navikli jedan na drugog, zato i ne čudi što širom svijeta oduševljavaju publiku, koja osjeća sklad u njihovom izvođenju, od romantičnih filmskih melodija sa posljednjeg albuma “Score”, preko svjetskih pop i rok hitova, do energičnih interpretacija Vivaldija, Betovena i Mocarta.

“Volimo AC/DC isto kao i Baha, koji je bio roker svog vremena”, gotovo jednoglasno govore Šulić i Hauser.

“Dvoržakov koncert za violončelo i orkestar sviraćemo cijelog života, jer su to naši korijeni. Međutim, problem sa čelom je to što za ovaj instrument nema toliko repertoara kao za violinu i klavir za koje je napisano mnogo više remek-djela. Zato, mi čelisti, moramo često posegnuti za djelima pisanim za violinu ili Majklom Džeksonom“.

Upravo je poslije Džeksonovog hita “Smooth criminal”, koji su obradili prije sedam godina, počeo njihov vrtoglavi uspon kada su za kratko vrijeme imali više od pet miliona pregleda na Jutjubu. Danas je ta cifra gotovo šest puta veća. Zatim su objavili prvi album i započeli saradnju sa Eltonom Džonom i drugim muzičkim zvijezdama. Nastupali su u najprestižnijim dvoranama kao što su Rojal Albert hol u Londonu i Opera u Sidneju.

Dok Stjepanu ne smeta popularnost, Luka na ovaj fenomen gleda drugačije:

“Ne smiješ da se identifikuješ sa popularnošću, nego moraš ostati u srži čovjek, jer slava je iluzija. Ostati normalan je najvažnije, popularnost može imati i negativnu stranu, ako postaneš zavisan od nje”, ističe mladi umjetnik.

Sastav 2cellos sada očekuje beogradski koncert, a Šulić naglašava da se raduje nastupu u rodnom Mariboru sredinom septembra. Krajem novembra putuju u Australiju i na Novi Zeland. Prije toga objaviće peti album “Let there be cello” koji, kako objašnjava stariji violončelista Hauser, snimaju samo zbog ugovora, jer obožavaoci više ne kupuju albume, već skidaju pjesme sa Jutjuba.

“Mi smo već stvorili brend, tako da će publika dolaziti da nas sluša čak i ako sjutra zatvore Jutjub jer imamo odličan šou uživo”, kaže Hauser.

“I da nismo na internetu, uvijek ćemo dobro proći”, dodaje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend