Muzika film i TV

50. rođendan Kurta Kobejna

Šta bi danas bio pjevač „Nirvane“ Kurt Kobejn da nije sebi pucao u glavu? Vjerovatno ne to što on i mnoge njegove rano preminule kolege jesu: vječni idoli, piše DW.

“Je… te se, ovo je posljednja pjesma za večeras”, kaže u mikrofon Kurt Kobejn. 18. novembar 1993. godine, na snimanju akustičnog koncerta Nirvane na MTV-ju. On sjedi, ima džemper jaknu i plavu kosu. Izgleda umorno. Ima mučne bolove u stomaku, koje ne ublažavaju ni snažne droge. Uoči koncerta bilo je svađa sa MTV, prijetio je otkazivanjem koncerta. Sa bubnjarom Dejvom Grolom svađao se zbog njegovog glasnog načina sviranja. Ukratko, generalna proba je već bila katastrofa. Nekoliko sati kasnije na bini se ne primjećuje ljutnja. Bend zvuči harmonično, između pjesama se malo šale. Kobejn je izvaljen u stolici koja se okreće i priča sarkastične viceve. Kada pjeva sav je u pjesmi. Taj koncert ući će u muzičku istoriju.

„Nemam pištolj”

Pet mjeseci kasnije Kurt Kobejn se ubio. Bio je mrtav dva dana kada su ga pronašli. Pored leša je pronađena droga. Autopsija je pokazala da je povukao posljednju crtu heroina, stavio sačmaru u usta i pritisnuo okidač. Gorka ironija: tekst poznate Nirvanine pjesme „Come as you are” ide ovako: “And I swear that I don’t have a gun” (I kunem se da nemam pištolj).

Muzika za “generaciju X”

Samoubistvo Kurta Kobejna nije samo kraj Nirvane, već i početak kraja grandža, prkosnog roka iz Sijetla, koji je krajem osamdesetih godina osvojio svijet, na kome su devedesetih odrastala neprilagođena djeca. Ta „generacija X” pronašla je svog idola u veoma emotivnom, očajnom, povrijeđenom i neposlušnom Kurtu Kobejnu. Muzika Nirvane bila je teška i divlja – zvuk koji ide uz dugu kosu, pocijepane farmerke i karirane košulje. Jasno negiranje „volite se svi”-duha, koji je devedesetih došao sa tehno-muzikom i šarenim paradama ljubavi.

Tekstovi nisu bili politički. Više se radilo o svakodnevici, životnim problemima, nasilju, zanemarivanju, lošim kućnim odnosima, nasilnom ocu, nerazumijevanju. Glasnim gitarama, sirovim bubnjem i grubim glasom, grandž-bendovi su svojom muzikom stajali nasuprot svijetu koji se tek oslobodio straha od nuklearnog oružja i Hladnog rata, u kome naizgled više nije imalo protiv čega da se protestuje.

Kobejn je imao svoj način protesta: ljut sarkazam, prije svega prema finansijskim institucijama i muzičkoj industriji, za koju je rekao da je „velika, svinjska kapitalistička izdavačka kuća”. Fanovi, koje je uvijek iznova „čašćavao” sa „je…te se”, od njega su napravili to što je od malena želio da bude – rok-zvijezdu.

Iz tihe sobe do svjetskog uspjeha

Kurt Kobejn zaista nije bio buntovnik-gubitnik sa ispruženim srednjim prstom, koji je tako često znao da pokaže. To se može zaključiti na osnovu njegovih dnevnika, koji su objavljeni 2002. godine. Tu se mogu naći skice, pisma i ostale bilješke. Ništa što bi ukazivalo na to da se radi o zapisima jednog od najvažnijih rok-idola devedesetih godina.
Svi su doduše znali za njegovu zavisnost od droge – on nije bio jedini u grandž sceni koji je konzumirao heroin – ali niko nije mogao da zaviri u njegovu glavu.
Kolege iz grupe Krist Novoselić i Dejv Grol naravno da su znali šta se dešava. Grol je jednom iz dosade napisao pjesmu o Kurtu, koju je nazvao „A Friend Of A Friend” (Prijatelj prijatelja):
“He needs a quiet room – with a lock to keep him in
He’s never been in love – but he knows just what love is
He says nevermind – and no one speaks
He thinks he drinks too much
Cause when he tells his two best friends
‘I think I drink too much’- no one speaks.”
(Njemu je potrebna mirna soba u koju će se zaključati…On još nikada nije bio zaljubljen, ali zna šta je ljubav. On kaže: nema veze. I niko ne kaže ništa. On misli da previše pije, jer kada o tome govori svojim najboljim prijateljima, niko ne kaže ništa.)

Nekoliko mjeseci kasnije, u septembru 1991, Nirvana objavljuje album „Nevermind”, koji će promijeniti rok svijet. Prva pjesma “Smells like Teen Spirit” do dana današnjeg je himna, prema ocjeni magazina „Rolling Stone” jedna od najboljih pjesama svih vremena, sa jednog od najboljih albuma svih vremena.

„Ne mogu više da izdržim ovdje”

Uslijedile su brojne nagrade, turneje, televizijski nastupi, nagrade za video-spotove, nove pjesme, još jedan uspješan album „In Utero”, a potom i akustičarski MTV koncert – izazov za mnoge grupe i muzičare. Što je više Nirvana bila u usponu, to je gore bilo Kurtu Kobejnu. Karijera, droge, problemi sa stomakom – za njega je to bilo previše. U februaru 1994. godine Nirvana kreće na evropsku turneju. Posljednji koncert trebalo je da bude 8. aprila u Dablinu. Ali već 1. marta Nirvana prekida turneju. Posljednji put na bini su bili u Minhenu. Nekoliko dana kasnije Kobejn je pokušao sebi da oduzme život sa tabletama za spavanje. Pronašla ga je žena, rok-pjevačica Kortni Lav. U bolnici su uspjeli da ga vrate u život.

Ali u to vrijeme Kobejn je već raščistio sa svim. Ni uspjeh Nirvane, ni ortaci iz benda, ni žena, ni njihova mala ćerka nisu mogli da ga spriječe u samoubistvu. U posljednjem pismu Kortni je napisao: „Ti znaš da te volim i da volim Fransis. Žao mi je… Ne znam kuda sada idem, ovdje jednostavno više ne mogu da izdržim.”

Spomenik iz Čezene

5. aprila je 23-godišnjica od smrti Kurta Kobejna. „Nevermind” (nema veze) rekao bi možda – ne uzbuđuj se. Još uvijek je tu. Njegova najpoznatija pjesma “Smells Like Teen Spirit” jedna je od najvećih zaostavština rok-muzike.

Mnogi muzičari su Kobejnu, Nirvani i toj pjesmi posljednjih decenija podigli spomenik – jedan od najbombastičnijih dolazi iz Italije: u julu prošle godine veliki muzički projekat Rockin’1000 na stadionu u malom italijanskom gradu Čezena uživo je izveo “Smells like Teen Spirit” – stotine bubnjeva, gitara, bas-gitara i moćan hor. To nije bio prvi put. Još u julu 2015. na taj način su u Čezenu doveli Kobejnovog prijatelja Dajva Grola i njegov bend „Foo Fighters”.

Send this to a friend