Muzika film i TV Tužba i kontratužba

Advokati iz afere Panama Papers tuže Netflix jer su snimili neistinit film o njima

Gari Oldman i Antonio Banderas u novom filmu “The lanudromat” Stivena Sodeberga glume Jirgena Mossacka i Ramona Fonseca, advokate protiv kojih je u SAD-u podignuta optužnica na Saveznom sudu. Kako se dvojici pravnika ne sviđa način na koji su prikazani u filmu, tužili su Netflix, kuću koja je uradila film, i traže zabranu objavljivanja. Ipak, čini se da Netlix ne planira da se povuče pred posrnulim pravnicima.

Upitan za komentar, Netflixov je predstavnik za javnost novinara IndieWirea uputio na sudske spise prema kojima je striming servis u srijedu tražio od sudije odbacivanje tužbe, uz obrazloženje da Savezni sud u Konektiketu nije nadležan u ovom slučaju.

U aferi Panama Papers 2016. godine je iz anonimnog izvora u medijske kuće procurilo 11,5 miliona dokumenata koji su jednu od najvećih advokatskih offshore firmi “Mossack Fonseca” doveli u vezu sa svjetskim čelnicima koji su koristili račune i shell kompanije kako bi utajili milijarde neplaćenog poreza.

U crnohumorom filmu ‘The Laundromat’, prikazanom na filmskim festivalima u Veneciji i Torontu, Meril Strip glumi turistkinju koju potraga za porijeklom lažne polise osiguranja vodi do firme “Mossack Fonseca”. Zahvaljujući iscrpnom objašnjenju shell kompanija, zakona o porezu na dobit i offshore računa.

“Mossack Fonseca & Co.” je u marta 2018. godine najavila da će zbog ekonomske štete i narušene reputacije zatvoriti kancelariju.

Tužbu na Saveznom sudu u Konektiketu protiv Netflixa, s nastojanjem odgađanja objavljivanja filma, Mossack i Fonseca podnijeli su prošlog utorka. U tužbi tvrde da je film klevetnički jer ih prikazuje kao negativce, a navode i kako striming platforma krši njihova autorska prava jer koristi logotip njihove firme.

Prema sudskoj tužbi, u filmu su prikazani isječci s ljudima povezanim s offshore računima i/ili navodni klijenti koji uzvikuju ‘sranje’ i/ili druge psovke na različitim jezicima, uključujući gospođu u baru koja govori engleski jezik, gospodina u haljini koji podsjeća na šeika, dva ruska gangstera i ženu kineskog političara koju voze vojnici. Gledaoce se, stoji nadalje u tužbi, navodi na povezivanje Mossacka i Fonseca s utajama poreza, pranjima novca i drugim kriminalnim radnjama.

Ove tvrdnje potkrepljuju, tvrde zastupnici Mossacka i Fonseca, i recenzije filma poput odlomka iz Los Anđeles Tajmsa: “U filmu s više lažnih pseudonima ničim se ne pokušava smanjiti utisak da Banderas i Oldman zapravo glume glavne partnere firmee, Ramona Fonseca i Jirgena Mossacka (što dijelom objašnjava Oldmanov komično pretjerani njemački naglasak)”.

Netflix je najavio kontratužbu, a suđenje još nije zakazano.

Send this to a friend