Muzika film i TV

Alenu Delonu Zlatna palma za životno djelo

Velikan francuske kinematografije Alen Delon na ovogodišnjem 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu dobiće počasnu Zlatnu palmu za životno djelo, saopštili su organizatori festivala koji se održava od 14. do 25. maja

Delon, koji je sa organizatorima festivala imao burne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre.

Glumac je posljednji put na festivalu bio 2013. godine, kako bi predstavio restauriranu verziju filma “Na žarkom suncu” (Plein soleil) Renea Klemana.

On je 2010. godine takođe bio na predstavi restaurirane kopije ostvarenja “Gepard” Lukina Viskontija, za koji je 1963. godine dobio Zlatnu palmu.

Međutim, Delon, poznat po verbalnim ispadima, provokacijama i velikom egu, često je ignorisao festival, premda mu je prvi dolazak u Kan 1957. godine kao gosta Žan-Kloda Brijalija, donio slavu. Glumac je tada, bez iskustva i bez završene škole glume, privukao pažnju reditelja.

Glumac je bio nezadovoljan zato što nije pozvan na 50. godišnjicu festivala i što film Bertrana Blijea “Naša priča” (Notre histoire) u kojem on igra, nije ušao na spisak za Zlatnu palmu.

Iako svet filma smatra da je harizmatični Delon zaslužio počasnu Zlatnu palmu, feministička udruženja su izrazila razočaranje da festival dodeli nagradu glumcu koji je šamarao žene, a homoseksualnost označio kao nešto protiv prirode.

Tokom šest decenija karijere, Delon, rođen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinak filmova, među kojima su: “Roko i njegova braća” i “Gepard” Lukina Viskontija, “Samuraj” i “Pandur” Žan-Pjera Melvila, “Gospodin Klajn” Džozefa Lozija i “Eklipsa” Mikelanđela Antonionija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Kakav je to bio brat.. ne vjerujem da je i jedna toga doba ostala, da je sto valjala, a da je nije oburda..

ajde
Gost
ajde

oburda je i stevan milosevic njegovu..

Send this to a friend