Muzika film i TV

Autor najpoznatije brazilske pjesme svih vremena umro sam i finansijski slomljen

Brazilac Žoao Gilberto, jedna od legendi bossa nove čija pjesma “The Girl from Ipanema” dira srca i gotovo 60 godina nakon što je snimljena, umro je u dobi od 88 godina, objavio je njegov sin Žoao Marselo na Facebooku.

“Moj otac je preminuo. Njegova borba bila je plemenita, pokušavao je sačuvati dostojanstvo dok je gubio svoju autonomiju”, rekao je Žoao Marcelo o svom ocu koji je živio osiromašen i sam u Riju. Uzrok smrti nije objavljen.

Gitaristi i pjevaču Žoau Gilbertu karijera je krenula uzlaznim putem 1958. s “Chega de Saudade”, što je bio i početak bossa nove.

Publiku je šarmirao svojim šaputavim glasom, a nastupao je na brojnim svjetskim pozornicama.

Njegova “The Girl from Ipanema”, koju je u originalu otpjevala njegova supruga Astrud Gilberto, postala je planetarna himna bossa nove i najpoznatija brazilska pjesma svih vremena.

Frank Sinatra je tu pjesmu 1967. uvrstio u svoj repertoar.

Godine 2008. Žoao Gilberto je ulaznice za koncert povodom 50. godišnjice bossa nove rasprodao za manje od sat vremena.

Umro je usamljen i finansijski slomljen, uhvaćen u sukob između svoje dvoje djece s jedne strane – sina Žoaa Marsela i kćerke Bebel – i posljednje supruge Claudije Faisol, novinarke 40 godina mlađe od njega i majke njegove kćerke tinejdžerke, s druge strane.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Realno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

Nema tu mnogo greote. I zbog starosti i zbog ludosti odbacivanja porodice i ženidbe sa 40 godina mlađom.

Send this to a friend