Muzika film i TV

Bajaga kaže da svaku pjesmu radi kao da mu je prva

Bajaga i instruktori su nakon šest godina diskografske pauze objavili album “U sali lom”. Većinski autor pjesama je upravo Bajaga, a nove pjesme izdale su diskografske kuće PGP RTS i Kroacija rekords zbog čega će novi CD biti na policama širom bivše Jugoslavije. Bajaga obećava da će svaka pjesma dobiti spot, ali ne spremaju posbnu promo turneju budući da, kako kaže, bend nastupa širom svijeta svih ovih godina gotovo bez prestanka.

Novi album zvuči čvršće od prethodnih?

“Trudim se da budu različiti, a onda mi kažu, jeste različito ali liči na tebe. Jeste malo tvrđi, ima više brzih pjesama. Ima dvije i po balade, što od deset pjesama nije mnogo, ali mi u repertoaru imamo dosta balada, pa nije loše da imamo i tih brzih. Zadovoljan sam kako je sve ispalo. Rijetko ko radi ovako kao mi, da snimi deset pjesama sa živim bubnjevima, gudačima, sa pravim gitarama i pojačalima, ne procesorima, nego lampašima. Možda publici to nije bitno, ali nama jeste. Ne snimamo često albume, pa nismo štedjeli na tome”.

Može li da ponovi uspjeh ploča “Sa druge strane jastuka” i “Prodavnica tajni”?

“Ne znam, ali svaku pjesmu radim kao da je singl. Neki put imam više uspjeha, nekad manje. Najviše sam dosad imao uspjeha sa ta dva albuma, jer su bili najprodavaniji. Prodaja danas ne može da se uporedi sa nekadašnjom. Najviše zbog formata. Nekad su tiraži bili po trista, četiristo i petsto hiljada, a sada je dobar početni tiraž četiri-pet hiljada, zato što ljudi mogu sve da skinu na internetu”.

Kako je moguće da nikada ranije niste imali pjesmu poput “Može da te ubije grom”?

“Iza nas su godine iskustva, a neki put treba da imaš i sreće. Imali smo i ranije nekih stvari koje su bile u tom fazonu, ali ovo je prva pjesma koja ima najviše uticaja hevi metala. Nismo baš metalci, ali je išlo uz tekst i melodiju. To će nam biti drugi spot. Prvi, za naslovnu numeru, snimili smo na “Kustendorfu”. Tada smo prvi put uživo odsvirali “U sali lom”. Spot smo namjenski snimili, prvo sa praznom salom, pa sa punom. To je dokumentarni spot, a “Grom” će biti igrani. Snimićemo spotove za sve pjesme, osim za “Kad mjesec prospe rijekom srebra sjaj”, koja već ima spot i pola miliona pregleda na Jutjubu”.

Novi album su zajedno objavili PGP RTS i Kroacija rekords.

“Meni je to odlično, u ovo vrijeme teško za diskografiju, dvije kompanije mogu zajedno lakše da prodaju više albuma, nego pojedinačno. PGP RTS prodaje diskografske zapise u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj, a “Kroacija” u Federaciji BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. To je cijela bivša Juga. Diskografija polako nestaje i ovo je jedina dobitna kombinacija. Imamo još jedan plan sa njima, već smo razgovarali sa prvim ljudima ovih kuća, Vladom Graićem i Želimirom Babogredcem, da krajem ove godine ili početkom iduće, napravimo jedan boks set sa svim albumima Instruktora i to i na disku i na vinilu. Nije mi bitan ni tiraž ni zarada, koliko bih volio da imam sve na jednom mjestu”.

Send this to a friend