Muzika film i TV

Banderas: Morao sam da se ubijem da bih postao Pikaso

Uloga Pabla Pikasa slavnog Antonija Banderasa primorala je da se zaputi tamo gdje nikada do sada nije otišao. Banderas čuvenog slikara igra u seriji “Genije”.

“Od početka sam znao da, metaforički rečeno, moram da se ubijem. Morao sam da ubijem Antonija Banderasa da bih mogao da izgradim nekog novog”, rekao je glumac.

Malaga mu je bila ogromna inspiracija. To je grad u kojem su rođeni i on i čuveni slikar.

“Od malena mi je Pikaso bio u glavi. Moja kuća bila je nekoliko stotina metara od njegove rodne kuće. Kad god me je vodila u školu, majka mi je rekla: ‘Ovdje je rođen Pikaso’. Ipak, morao sam da pobjegnem od ideje koju publika ima o meni i o određenim likovima. Bilo je izazovno pokušati da pronađeš Pikasa negdje u sredini”, priznao je.

Glumac je Pikasa opisao kao svog idola i inspiraciju, nekoga čije je samo postojanje viđeno kao znak prkosa u zemlji kojom je tada vladao diktator Franko.

“Rođen sam u Frankovoj Španiji. Nismo imali međunarodne heroje, naročito ne u Malagi. Ali režim nije mogao da sakrije Pikasa. Možda jeste činjenicu da je bio u Komunističkoj stranci, ali ne i to njegovo sunce koje je tako jako sijalo”, opisao ga je Banderas.

Slavni glumac je za potrebe igranja ostarelog slikara morao da obrije glavu i obrve. Takođe, iako je njegov profesionalni život maltene bez mane, Pikasov privatni život, naročito način na koji se odnosio prema ženama, u posljednje vrijeme se iščitava u novom svetlu. Umjetnički svijet je “izbjegavao da se bavi njegovim burnim vezama sa ženama” kako bi “umjetnost odvojio od umjetnika”, napisao je jedan kritičar, dok je drugi ocijenio da je “njegovo nasilje često bilo umanjivano ili indirektno opravdavano”.

“Moramo biti pošteni. Ne možemo optuživati ljude za stvari koje nisu počinili. O Pikasu su pisali mnogi različitim povodima i sa različitim mišljenjima. Da ja snimim film o svom ocu, on bi bio sasvim drugačiji nego da ga snimi moj brat. Koga biste vi slušali?” pitao je Banderas.

On napominje da serija “Genije” nije od Pabla pravila sveca.

“Pričali smo o svemu što mu se dešavalo u životu. Videćete. Prikazali smo i kako je umeo da bude okrutan i kako se odnosio prema ženama”, tvrdi Antonio.

Send this to a friend