Muzika film i TV

Bebek je napustio Bregu zbog para, ne zbog nacionalizma

Stara njemačka poslovica “Ako neko kaže da mu nije do novca nego do načela, njemu je isključivo do novca” najbolje opisuje zbog čega je i kako došlo do raspada prve postave najpopularnije jugoslovenske grupe 1984. godine.

Željka Bebeka mnogi smatraju jednim od najboljih rok pjevača na ovim prostorima bez kojeg Bijelo dugme ne bi nikada doseglo toliku popularnost. Pjesme na prvih šest studijskih albuma tog benda, među kojima su neke i danas veliki hitovi, u periodu od 1974. do 1984. godine otpjevao je on. Upravo zato mnogi su bili zatečeni kada je Bebek napustio bend i krenuo u samostalnu karijeru, ne razjasnivši tada do kraja zašto.

U to vrijeme u Jugoslaviji polako, ali sve vidljivije, bujao je nacionalizam u svim federativnim republikama. Mediji su otvoreno dijelili bendove na njihove i naše, pa je Riblja čorba bila beogradska grupa, Prljavo kazalište zagrebačka, Leb i sol makedonska… Jedino je Bijelo dugme bilo jugoslovenski bend, i to se, izgleda, mnogima nije sviđalo. Ni sam Bebek ne krije da je bilo nacionalističkih razloga koji su izazvali ozbiljnije trzavice između njega i frontmena Gorana Bregovića, ali oni nisu bili presudni.

Kada je Željko 1983. protiv svoje volje otpjevao “Sonte t’ lutem b’hu gadi”, poznatiju kao “albansku pjesmu”, doživio je veliki poraz u Srbiji, pa su mnogi rok kritičari i žuta štampa iz tog vremena tvrdili da je zbog toga napustio bend. Ova verzija priče održala se sve do početka 2000. godine, kada je Bebek u velikoj ispovijesti za Nacional otkrio da je povod za njegov odlazak iz Dugmeta bio novac.

“Ja sam 1984. dao jedan intervju zbog kojeg se Raka Marić strašno uvrijedio, i odmah je sazvan sastanak u Goranovom stanu u Sarajevu. Počeli smo da razgovaramo o jednoj mojoj ideji i želji da svi članovi, dok su još u Dugmetu, sebi osiguraju budućnost. Dakle, predložio sam Goranu da malo drugačije rasporedimo novac. Onda su me članovi benda kao kurve izdali i na glasanju rekli: “Brega je Brega.” Hoću samo da kažem da već sljedećeg dana više nisam bio u Bijelom dugmetu. Svi članovi Dugmeta, muzički gledano, srozali su sami sebe na nivo nevažnih ljudi. Sve ih je, malo pomalo, Goran izbacio iz benda, unoseći u svoj život ljude koji su mu odgovarali. Na kraju krajeva, i Tifu je nakon godinu dana izbacio, pokazujući da je on jedini Bijelo dugme”, rekao je tada Željko.

Po napuštanju benda Bregović je svom bivšem saradniku zabranio da izvodi numere Dugmeta na svojim nastupima, prognozirajući mu kraj karijere. Nije bio u pravu. Bebek je već 35 godina uspješan solo pjevač, a prema zakonu o autorskim pravima, dozvoljeno mu je da pjeva pjesme grupe u kojoj se proslavio.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend