Muzika film i TV

Boemskoj rapsodiji četiri Oskara, Zelena knjiga najbolji film

Film “Green Book” (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti, osvojila je rano jutros u Los Anđelesu glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, Oskara za najbolji film.

Meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je već osvojio Oskara za najbolju režiju 2014. za ostvarenje “Gravitacija” i ove godine je dobio nagradu u istoj kategoriji za film “Roma”. Film je dobio i Oskara za najbolji strani film.

Još jedan pobjednik večeri je film “Bohemian Rhapsody” (Boemska rapsodija), biografija o pjevaču Frediju Merkjuriju iz grupe “Kvin” (Queen) čiji lik igra Rami Malek koji je dobio Oskara za najboljeg glumca. Upravo najviše Oskara pripalo je ovom filmu, od pet nominacija “Boemska rapsodija” je nagrađena u četiri kategorije. Film i Malek su ranije osvojili Zlatnog globusa.

Malek je rekao da nije bilo lako igrati Merkjurija, “homoseksualca i imigranta” i dodao da je i sam imigrant jer su mu roditelji Egipćani koji su se preselili u Kaliforniju.

Najbolja glumica je Olivija Kolman za ulogu u “The Favourite” (Miljenica) iako je glavni favorit za Oskara u toj kategoriji bila Glen Klouz (71) za “The Wife”. Glumica je sedam puta nominovana za Oskara.

U kategorijama najboljeg glumca i glumice u sporednim ulogama nagrade su ove godine dobili tamnoputi Maheršala Ali za “Zelenu knjigu” i Ridžajna King za “If Beale Street Could Talk”. Maheršala Ali je prije dvije godine dobio Oskara u istoj kategoriji za film “Moonlight” (Mjesečina).

Reditelj Spajk Li dobio je Oskara za najbolje adaptirani scenario za film “BlacKkKlansman”. Li je 2015. godine dobio Oskara za životno djelo, ali mu je ovogodišnja nagrada prva u takmičarskom dijelu.

Film “A Star Is Born” sa Lejdi Gagom i Bredlijem Kuperom koji je nominovan u nekoliko kategorija, dobio je Oskara za originalnu pjesmu “Shallow”.

Ceremonija je prvi put od 1989. godine održana bez voditelja.

Dodjelom Oskara završena je sezona dodjela filmskih nagrada u svijetu.

Prije Oskara dodjeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade007
Gost
Rade007

Ljudi,ovo je čist politicizam bio na kraju. Green book najbolji? Hahaha,oćete li da znate zašto? Zato što se u filmu promoviše rasna tolerancija i antirasisam. Crnac i bijelac koji pomažu jedan drugom i to im je presudilo. Znate li što je” A star is born”za to? Znate li što je “The Favourite”? Remek djelo. I A quiet place je bolji,a… Više »

Gost
Gost
Gost

A Star is born je čista komercijala koja je pokušala da se vadi na poznatog glumca i pjevačicu i njen povratak na scenu. Film je prošao samo kod mlađe i nerazvijene publike zaljubljene u ljubav. Treba ocjenjivati iz realne tačke gledišta.

Kotor66
Gost
Kotor66

Film Roma i Green Book kao da su radjeni o istom trosku, boze za sta oni dadose oskara

thechempresss
Gost
thechempresss

A scenario mrtav kao da ga je ovaj filozov sa cempresijade radio

Phell
Gost
Phell

Green Book nijesam gledao ali Roma je odličan film.

Send this to a friend