Muzika film i TV

Britanski pijanista stvorio djelo koje može da otkrije duševne boli

Kiton Henson je muzičar koji boluje od depresije i hrabro se bori sa njom već neko vrijeme. Sada je smislio jedinstveni muzički eksperiment pomoću koga se nada da će otkriti da li muzika može da pomogne u međusobnom razumijevanju i dijeljenju osjećanja.

 Na svom nastupu u Londonu on je izveo svoje najnovije djelo pod nazivom Šest letargija, a pojedini članovi publike su imali senzore na prstima kako bi se pratile njihove reakcije.

Henson je mjesecima komponovao svoje djelo koje se sastoji od šest desetominutnih djelova. Oni su odraz njegovog stanja tokom pravljenja muzičkih djela, a želio je da vidi da li može da natjera publiku da se osjeća isto tako. Senzori na njihovim prstima prate elektrodermalnu aktivnost i reakciju autonomnog nervnog sistema, a na osnovu toga su se mijenjala i svijetla u sali, piša Gardijan.

On je tokom mjeseci pričao i sa kognitivnim neuronaučnicima da bi razumio kako muzika utiče na nas. Kaže da je ono što zvuči tužno u pjesmi jedinstveno za sve ljude, bez obzira na kulturu i porijeklo. Iz te univerzalnosti napravio je muziku za koju se nada da će uspjeti da prenese svoje  duševno osjećanje publici i pomoći im da shvate da nemaju samo oni psihičkih boli.

Send this to a friend