Muzika film i TV HRVATSKI PJEVAČ ZA CDM

Cetinski prezire zlo i podjele: Izađimo iz pećine – među ljude čiste duše i savjesti

Toni Cetinski; Foto: Mate Smolčić Senčar
Toni Cetinski; Foto: Mate Smolčić Senčar

Danilo Brajković

Mnogo toga muzičari su propustili od početka globalne pandemije korona virusa, tačnije od marta 2020. godine do danas. U proces nadoknađivanja svega što nam je pošast oduzela Toni Cetinski krenuo je na najljepši način.

Ugledni hrvatski pop pjevač krajem prošlog mjeseca trijumfovao je na festivalu zabavne i popularne muzike “Beogradsko proleće”, koji se nakon dugogodišnje pauze opet vratio pred publiku, čijim je glasovima numera “Čuvam ljubav” i proglašena za najbolju. To nije jedino priznanje kojim se okitio Cetinski, pošto je osvojio i nagradu Naxi radija – za najbolju pjesmu festivala.

Iako važi za dokazanog muzičkog asa, Cetinskom nije bilo teško da prijavi numeru na festivalski konkurs i na taj način publici predstavi novitet, što je nekada, u ono zlatno doba jugoslovenske muzike, bila i nezaobilazna praksa.

Miris proljeća

Zanimljivo, daleke 1972. godine na festivalu “Beogradsko proleće” nastupio je i Tonijev otac Mirko, a upravo je taj događaj, kako novopečeni pobjednik objašnjava u razgovoru za portal CdM, u izvjesnoj mjeri doprinio da se prijavi na kultni festival.

“Otac mi je bezbroj puta govorio o svom nastupu na toj bini prije 50 godina, pa rekoh – hajde da iskusim i ja. Kad ono, eto mene tati nazad u Istru kao pobjednik. Festival na kom su nastupili najveći, poput Olivera, Čole, Arsena i ostalih je nešto što sam morao barem jednom i sam iskusiti. Fale nam takvi događaji koji objedinjuju”, lijepo Cetinski govori o festivalu na čijoj su bini kroz istoriju nastupali i Đorđe Marjanović, Bisera Veletanlić, Tereza Kesovija, Neda Ukraden, Beti Đorđević i drugi.

U pojedinim medijima i na društvenim mrežama nedugo nakon Tonijeve pobjede osvanula je informacija da je dom Cetinskih sada bogatiji za dva trofeja, ali mlađi muzičar s osmijehom to demantuje.

“Otac 1972, ipak, nije pobijedio, pa sam eto ja uspio da ispravim istoriju”, dodaje Cetinski.

Sačuvati ljubav možda nije lako u današnje vrijeme, ali onaj koji je zna pretočiti u pjesmu je definitivno Cetinski. Poručili su to, povodom premijere ove pjesme, iz izdavačke kuće Hit records, čiji je Toni adut.

Foto: Filip Olćan
Foto: Filip Olćan

“Čuvam ljubav”, kako je pjevač priznao, nosi nezaobilaznu ljubavnu tematiku koja mu nije strana. Ipak, ova je pjesma posebna. Autor muzike i teksta je Amil Lojo, koji je uradio i aranžman, zajedno sa Adisom Sirbubalom.

“Ne bih tako olako ovu pjesmu svrstavao u samo ljubavnu. Ova pjesma je puno dublja i pjeva o nečemu puno većem od nas ljudi. Možda ćete je shvatiti odmah, a možda će vam trebati neko vrijeme za to, ali sigurno ćete je dugo pamtiti i nećete moći zaboraviti. Upravo svojom jednostavnošću će vam se uvući pod kožu”, smatra Cetinski.

Foto: Filip Olćan
Foto: Filip Olćan

Na osnovu toga, red je bio da posebna mjesta doživi premijeru na posebnom mjestu. Govoreći o tim najdubljim motivima njenog nastanka, Toni se poziva na ključni činilac.

“Vjera u ljubav i dobre ljude, koji u ovim vremenima imaju potrebu da se sačuvaju od zla, bila je glavni podsticaj za takvu pjesmu. I to sve uz duhovni segment majke Bogorodice, koja je glavna uloga u životu, kao i u spotu”, objašnjava Cetinski.

A kad smo već kod spota…

“Za sve se pobrinuo Zdravko Terkeš, koji je gotovo savršeno stopio kadrove s melodijom i stihovima ‘Čuvam ljubav’. Glavne uloge u spotu, uz Cetinskog, pripale su Ani Franjčević i Tomi Ragužu, koji su pojavom, talentom i iskustvom unijeli dodatnu čar u ovu muzičku priču”, objasnili su iz Hit recordsa.

Čovjek? Ili jesi ili nisi

Brojni su slavni regionalni izvođači odrastali na festivalskim binama. Takvih muzičkih okupljanja, nažalost, sada je sve manje. Buđenje “Beogradskog proleća” smo dočekali, ali pitanje je šta bi se tek desilo da se opet aktiviraju “Pjesma Mediterana” u Budvi ili “Sunčane skale” u Herceg Novom, festival u Vrnjačkoj Banji…

Na osnovu Tonijevog primjera, jasno je da bi benefiti bili veliki – za izvođače jer na velikoj sceni predstave novitet, a za publiku jer uživa u kvalitetnom zvuku.

“Festivali ne moraju biti takmičarskog karaktera, ali ipak i to ima svoju draž. Ne smiju izumrijeti, kao ni izdanja albuma na vinilu”, upozorava Cetinski.

Foto: Boris Štajduhar
Foto: Boris Štajduhar

Konkurenciju su na festivalu “Beogradsko proleće” činili brojni istaknuti izvođači, a nije falilo ni onih čije vrijeme tek dolazi. Bili su tu Željko Vasić, Bojan Marović, Filip Žmaher, Boris Režak, Maya Sar, Davor Jovanović

U dijelu srbijanske javnosti, pak, činjenica da je Hrvat pobijedio na festivalu u Srbiji, i to glasovima publike, prihvaćena je sa negodovanjem, a pojedini su čak kritikovali i stajling koji je Toni odabrao za ovu priliku.

Polemika se, naravno, preselila i na društvene mreže, a sve je to zapazio i pobjednik.

“Da me takve stvari dotiču, odavno bih bio u ludnici. Ne generalizujem ljude i ne dijelim ih po nikakvoj osnovi, a najmanje vjerskoj ili nacionalnoj. Upravo zbog neistomišljenika i negativnih reakcija festival je još vredniji spomena, jer gajimo iste premise da – ili jesi čovjek ili nisi. Sve ostalo su predrasude”, ističe Cetinski.

Foto: Hrvoje Banić
Foto: Hrvoje Banić

Pomenutim kritičarima je poslao jasnu poruku – otvorite oči i srce.

“Pa ljudi moji, da li oni uopšte gledaju današnji Sanremo ili neki drugi festival u svijetu? Vjerovatno su prošlogodišnji pobjednici na Eurosongu takođe bili kod istih na tapetu. Što se nacionalnih aluzija ili animoziteta tiče, mogu samo reći da treba da promijenimo način razmišljanja i da izađemo iz pećine – među ljude otvorenog srca, čiste duše i savjesti”, savjetuje Cetinski.

U nedavnom intervjuu za jedan hrvatski medij, Toni je priznao je teško podnio život u pandemijskim okolnostima, a znamo da su muzičari bili na velikim mukama, jer im je uskraćeno pravo da rade.

Dado Marinković; Foto: Saša Huzjak
Dado Marinković; Foto: Saša Huzjak

Sada se, ipak, lakše diše. Tonijev bend dobio je nedavno vrijedno pojačanje u vidu Dada Marinkovića, jednog od najboljih regionalnih bubnjara i dugogodišnjeg člana Parnog valjka.

Tim snova, kako je pjevač kazao, sada je na vrhuncu zadatka.

“Vrijeme je da sve nadoknadimo. Obožavam svoju publiku i sve ljude dobre volje. Jedva čekam susret, pa da zapjevamo onako kako mi najbolje znamo – otvorenog srca prema budućnosti”, zaključio je hrvatski pjevač.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Techno Pop
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Techno Pop
Gost
Techno Pop

Da nije takav kosmopolita ne bi se zvao Cetinjski.

Send this to a friend