Muzika film i TV

Čovjek koji je pomjerao granice: 31 godina od smrti Fredija Merkjurija

Fredi Merkjuri

Od njegove smrti prošla je 31 godina. Ali vrijeme ne može ništa Frediju Merkjuriju. Šta je vrijeme naspram njegovog talenta zbog kojeg mnogi kažu da je on najbolji pjevač svih vremena.

Fredi Merkjuri, legendarni pjevač britanske grupe Queen, ostaće upamćen po svom snažnom vokalu i energiji, koja je pomjerala granice i pristup muzici.

Rođen je 5. septembra 1946. godine, a otpjevao je tokom života mnogo pjesama uz koje su odrastale generacije.

I mlađe generacije počele su da slušaju njihovu muziku od kad se prije tri godine u bioskopima pojavio film “Bohemian rapsody” koji govori o životu ovog multitalentovanog i ekscentričnog umjetnika.

Malo koji muzičar je ostavio toliki trag na umjetnost, kulturu i publiku, koliko Fredi Merkjuri. Iako je ostao upamćen po ekstravagantnosti na sceni, o njegovom privatnom životu se nije puno znalo.

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o, kako je to nauka nedavno dokazala, najboljem pjevaču svih vremena:

Fredi – umjetnik sa “teškim” imenom

Fredi je rođen u današnjoj Tanzaniji, a njegovo pravo ime je Farok Bulsara. Ime Fredi je dobio kada je počeo da svira sa srednjoškolskim bendom The Hectics u Londonu, jer su članovi grupe imali problema da izgovore njegovo pravo ime.

Zanimljiva je činjenica da je Fredi stekao diplomu iz umjetnosti i grafičkog dizajna. Upravo to znanje je iskoristio kada je osmislio omot za jednu ploču, na kome se nalazio grb benda Queen, koji je po mnogima, predstavljao parodiju na grb Engleske.

“Bohemian Rhapsody” – numera vijeka o Fredijevim traumama

Fredi je ovu pjesmu napisao 1975. godine i u to vrijeme “Bohemian Rhapsody” je važila za najskuplju i najduže snimamu numeru ikada. Ona se našla na četvrtom albumu ove grupe “A Night at the Opera”. Mediji su pisali u da pjesma zapravo govori o pjevačevim traumama iz djetinjstva. Fredi to nikad nije potvrdio, već je kratko rekao da je “to pjesma o vezama”.

Fredi je volio mačke

Legendarni pevač je obožavao životinje, a mačke su u njegovom životu imale posebno mjesto. Čuvao je nekoliko u svom domu, a svojoj miljenici Dilajli je čak posvetio i pjesmu “Innuendo” sa istoimenog albuma. U svom testamentu je obavezao svoju bivšu vjerenicu Meri Ostin da brine o njegovim mačkama nakon njegove smrti.

“Sudar kraljeva” i veliki hit

Malo je poznato da su legendarni hit grupe Queen, “Under pressure”, napisali Dejvid Bouvi i Fredi Merkjuri. Maratonsko sviranje i snimanje u “miksu” sa konzumiranjem vina i kokaina trajalo je nekoliko dana. Bouvi je insistirao da on i Fredi snime vokale odvojeno, kako ne bi čuli jedan drugog, što ovu pjesmu još više čini posebnom. Nikada je nisu izveli uživo.

Žurke do jutra sa princezom Dajanom

Pričalo se da je princeza Dajana izlazila sa Fredijem i njegovom ekipom, u periodu kada je imala problema u braku sa Čarlsom. Vidjevši da je tužna, Fredi je rekao Dajani: “Hajde mala, izađi, zabavi se malo”. Kako je bilo nemoguće da Dajana “opušteno” uđe u bilo koji klub, Fredi je bio taj koji je predložio da se princeza maskira u muškarca i izađe na jedno mjesto gdje izlaze gejevi. Dajana je sa oduševljenjem prihvatila ideju, a posebno se oduševila “slobodom” koju je spoznala, jer je mogla da naručuje piće na šanku, kao sav običan svijet.

Transvestiti za 39. rođendan

“Living On My Own” je njegova najpoznatija solo pjesma, za koju je snimio provokativan spot. U spotu su prikazani snimci sa njegovog 39. rođendana koji je slavio u Minhenu 1985. godine, na kome su većinu zvanica, pored njegovih prijatelja, činili transvestiti iz njemačkih klubova.

Ostvarenje velikog sna

Fredijev lični asistent Piter Friston je u svojoj knjizi “Fredi Merkjuri, intimni memoari čovjeka koji ga je najbolje poznavao” opisao kako je tekla saradnja sa operskom divom Monserat Kabalje, kojoj se pjevač divio i u kojoj je vidio veliki uzor. Projekat “Barcelona” iz 1988. godine, po mnogima je vrhunac Fredijeve karijere. Prije upoznavanja sa divom iz Katalonije, Fredi je imao veliku tremu. Nakon prvog razgovora sa njom, umjetnici su se prepoznali i uslijedila je odlična saradnja.

“Monserat je postala veoma emotivna poslije prvog slušanja pjesme ‘How Can I Go On?’, zbog osjećanja i zvuka Fredijevog glasa dok je izgovarao stihove, a koje je ona poslije toga otpjevala. Suze su joj tekle niz obraze i kada je Fredi vidio dubinu njenih osjećanja, napunio je suzama svoje oči. Možda je i on po prvi put stvarno slušao riječi dok je do tada samo živio kroz njih”, napisao je Fredijev asistent.

Iako su pjesme sa albuma “Barcelona” bile tema Olimpijskih igara 1992. godine, od realizacije se odustalo, jer Fredi godinu dana prije toga preminuo.

Zašto nije želio da se zna gdje je sahranjen?

U svom testamentu, Fredi je svojom posljednjom voljom obavezao svoju bivšu vjerenicu Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila sa urnom. Početkom 2019. na groblju u zapadnom Londonu otkrivena je ploča sa natpisom: “U spomen na Faroka Balsara. Uvijek ću biti uz tebe svojom ljubavlju. M”. Ipak, još uvijek niko zvanično nije potvrdio da se urna sa pepelom legandarnog muzičara nalazi ispod ploče.

Fredi nema spomen bistu u Londonu

Njegov uticaj i dan danas je predmet rasprave u britanskoj javnosti. Konzervativci negiraju njegov značaj, najviše zbog seksualnog opredjeljenja i načina života. Iako su njegovi obožavaoci godinama pokušavali da mu podignu spomenik u Londonu, to se još uvijek nije dogodilo.

Njegova spomen-bista nalazi se u Švajcarskoj, u mjestu Montre koje je postalo mjesto hodočašća Fredijevih obožavaoca. Svakog septembra se u Montreu održava svečanost kojom se obilježava njegov rođendan.

Koncert za Ginisa

Pola godine nakon Fredijeve smrti, bend je organizovao tribute koncert na londonskom stadionu Wembley. Sva zarada išla je u dobrotovorne svrhe, organizaciji za borbu protiv AIDS-a, fondu “Mercury Phoenix”. Koncert je ušao u Ginisovu knjigu rekorda i smatra se najvećim dobrotvornim rok koncertom ikada.

Film “Bohemian rhapsody”, nastao inspirisan njegovim životom, srušio je brojne rekorde gledanosti i zaradio oko 900 miliona eura što ga čini najuspješnijim muzičkim filmom ikada. Fredija glumi Rami Malik.

Pjevač je prenimuo na današnji dan 1991. godine od posljedica upale pluća prouzrokovane AIDS-om.

Send this to a friend