Muzika film i TV

Dajana Golubović: Dobra energija, maniri, vaspitanje-to je istinska ljepota

Novinarstvo i voditeljstvo kompleksni su testovi ličnosti, provjere ega, sopstvene i tuđe moći manipulacije. Ovo je igra bez kraja koja egoistične i patološki ambiciozne sažvaće, slabe ukroti a hrabre i dobronamjerne nagradi, kaže za CdM jedna od najistaknutijih predstavnika medijske scene Crne Gore, Dajana Golubović Pejović.

Više od decenije crnogorska televizijska publika prati rad šarmantne Nikšćanke. Bilo da je radila u informativi, redakciji zabavnog programa ili pak vodila neki od festivala u našoj zemlji, Dajana je domaćoj publici uvijek bila jedna od omiljenih ličnosti sa malih ekrana. Mijenjala je medijske kuće, ali publika ju je uvijk pratila  i podržavala. Sugestivost, vještina vođenja, poštovanje sagovorika, istančan modni ukus, a i činjenica da je “kamera voli”, samo su neke od stvari po kojima je poznata.

Sa puta ka muzičkim uspjesima skrenula ju je, kako kaže, magija rada ispred i iza kamere. Priznaje da je pravi “TV frik”, a to što je jedna od najlješih žena domaće medijske scene, ne znači joj koliko, kako kaže, dobra energija, lijepi maniri, vaspitanje: “To je istinska ljepota koja, ako ne vrata, otvara sve prozore”, cijeni Dajana.

Supruga je Ilije Pejovića, koji joj je ujedno i kolega, i majka dječaka po imenu Dante.

Dajana za portal CdM otkriva kako je i kada odlučila da izgradi karijeru u TV vodama, ljepoti, modi i roditeljstvu.

CdM: Kada je televizija postala tvoja ljubav i životno opredjeljenje?

Dajana: “Oduvijek sam vjerovala u magiju koja spaja ljude sa jedne i druge strane kamere. Nakon godina iskustva, mogu vam reći da je ta magija znatno manja od one koju zamišljate dok ste dijete, ali, ipak postoji. Voditeljsku, odnosno prezentersku vještinu cijenim više od bilo čega drugog u ovom poslu. To je rijedak talenat koji se bez greške prepoznaje. Bez obzira da li je u pitanju informativa ili zabava, novinarskim pričama morate dozvoliti da ožive. U suprotnom, ostaju precizno pročitan pasus koji ne izaziva apsolutno nikakvu reakciju. Sa druge strane, ovo je posao u kojem dobijate priliku da probudite svaki atom svog bića. Da pažljivo slušate i budete slušani, da kontrolišete i upravljate, priliku da kao čovjek ojačate, provjerite sve svoje slabosti i prednosti. Novinarstvo i voditeljstvo kompleksni su testovi ličnosti, provjere ega, sopstvene i tuđe moći manipulacije. Ovo je igra bez kraja koja egoistične i patološki ambiciozne sažvaće, slabe ukroti a hrabre i dobronamjerne nagradi”.

CdM: Sjećaš li se svog prvog nastupa kao voditeljke TV programa?

Dajana: “Previše svega. Duga pojašnjenja, pretjerana gestikulacija, izbjegavanje suočavanja sa kamerom, pretvaranje da se pomenuta stanja ne dešavaju. Sve navedeno i danas vučem sa sobom, doduše u tragovima. Jedina stvar koju sam u potpunosti savladala je “veliko oko” kamere, koje se više apsolutno ne plašim. Ubijeđena sam da je danas gledam upornije nego ona mene. Čvrsto vjerujem da osjećam puls televizije. To je posao koji me čini srećnom bez obzira koliko mi energije na dnevnom nivou ukrade. Za novinare i voditelje često kažu da su neobuzdani egocentrici. Ja vam tvrdim da su najbolji u poslu ipak oni koji ne gutaju halapljivo svaki metar medijskog prostora. Ne morate uvijek viknuti “tu sam” da bi vašeg prisustva okruženje bilo svjesno. Ljudi vas prepoznaju ili ne. Nema tu filozofije”.

CdM: Prije TV, sjećamo se da je muzika bila značajan dio tvog života. Pamtimo i da lijepo pjevaš, te da “u fioci” imaš pjesmu ili više njih. Gdje je sada muzika u tvom životu i nemoj da mi kažeš “suprug mi je muzičar pa sam stalno u muzici”.

Dajana: “Ja sam “tv frik” i u svakom trenutku znam šta se gdje prikazuje, ko vodi emisije, koliko kvalitetno i šta su mu interesovanja. Podržavam svoje kolege maksimalno i svima želim bolje produkcijske uslove, kako bi jedni drugima bili mnogo jača konkurencija. Upravo u ovoj posljednjoj riječi leži odgovor na postavljeno pitanje. Nekada sam njegovala ambiciju koja se isključivo ticala muzike. Kao vrlo mlada osoba, vjerovala sam da mogu više nego što sam stvarno mogla. Srećom, jedna od mojih najboljih karakteristika oduvijek je bila objektivnost, koja mi je pomogla da shvatim da u muzici nikada ne bih bila konkurentna koliko sam u profesiji kojom se danas bavim. Novinarstvo može da sakrije manjak ambicije – muzika ne. Danas u njoj uživam kao nikada u životu. Konačno sam potpuno svjesna njene neobuzdane moći i ljepote”.

CdM: Publika te smatra jednom od najljepših žena u Crnoj Gori. Da li je i u kojoj mjeri fizički izgled važan za posao kojim se baviš?

Dajana: “Ljepota je jako čudna. Ima više lica, i svako ponosno pokazuje. Fizički izgled mnogim damama koje poznajem, otvorio je sva moguća vrata. Privilegiju vizuelne dopadljivosti imaju mnogi, ali samo rijetki uspješno je kombinuju sa ostalim neophodnim segmentima jedne ličnosti. Najmoćnije i najvoljenije žene svijeta nijesu nužno morale biti ljepotice. Bile su šarmerke i osvajačice. Prostora, ili ljudskih duša, zavisno od ambicije. Dopadljiv fizički izgled može, ali i ne mora biti vaša najveća prednost. Nikuda ne idem bez vrlo jasne predstave ko sam i kakva je moja uloga na ovoj planeti. Ljubomorno čuvam sve obrasce kolektivizma, prijatelje, ističem lijepo i odgovorno ponašanje, i za sada ga dosta uspješno prenosim na svoje dijete. Dobra energija, lijepi maniri, vaspitanje – to je istinska ljepota koja, ako ne vrata, otvara sve prozore”.

CdM: Da li si nekada nailazila na predrasude zbog ljepote?

Dajana: “Ne bih to nazvala predrasudama. Takve situacije ne bi trebalo nagrađivati tako lijepim terminima. Recimo da su žene te koje najčešće ne razumiju i ne daju podršku drugim ženama. Srećom, otporna smo bića, kojima pomoć najčešće nije ni potrebna”.

Ilija, Dajana i Dante

CdM: Koji su glavni izazovi roditeljstva u savremenom svijetu i kako ih ti i Ilija savladavate?

Dajana: “Savladavamo ih poput svih onih koji su to isto radili stotinama godina prije nas. Nije lako, ali ni ne treba da bude. Roditeljstvo je privilegija i najveća sreća koju živo biće može osjetiti. Trud se podrazumijeva. Nijesmo roditelji koji žmure na histeriju, bacakanje, zahtijevanje i viku. Ponekad mi se čini da u ograničenjima pretjerujemo, ali, da tih istih ograničenja nema, poznavali bi samo instinktivne reakcije.  Jako nam je važno da naše dijete bude srećno onim što ima, i da se iskreno raduje. Osim zdravlja i sreće da i on bude jednog dana privilegovan lijepom i zdravom porodicom, želja nam je da se njegova buduća zanimanja zasnivaju na talentima a ne na nezdravim ambicijama. Naše je “samo” da mu ukažemo na put ljudskosti, etike, osjećajnosti i pravičnosti. Vidjećemo da li ćemo u tome uspjeti”.

CdM: Kako izgleda imati status poznate osobe u maloj državi poput naše? Da li si nekada imala neprijatnosti?

Dajana: “Za sada samo uživam privilegije”.

CdM: Njeguješ i besprekoran modni stil. Pretpostavljam da i ona ima značajno mjesto u tvom životu. Da li je moda postala imperativ u današnje vrijeme i koliko pratiš dešavanja na tom polju?

Dajana: “Jako je malo imperativa u mom životu, a moda svakako nije jedna od njih. Volim da se dotjerujem, volim čistu i njegovanu kožu i kosu, obožavam parfeme i istaknutu nježnost žene, ali shvatam da se moja percepcija lijepog ne mora nužno poklopiti sa percepcijom nekog drugog na istu temu. Modu pratim isključivo da bih bila dio svjetskih tokova, da bih znala šta ljude inspiriše i kako ostatak svijeta reaguje na to. Uzmem šta mi odgovara, i prilagodim ga svojoj pojavi. Dio smo globalnog sela, sve da hoćemo, od informacija se ne možemo sakriti. Žena je žena bez obzira na to u šta “savremeno doba” želi da je spakuje. Ona je spretnica, umiljata, mazna i nježna. To ne znači da je nezaštićena, slaba i sama. Naprotiv”.

Branko Vukelić

54 Komentara na "Dajana Golubović: Dobra energija, maniri, vaspitanje-to je istinska ljepota"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend