Muzika film i TV

Danas bi Oliver Dragojević slavio 76. rođendan: Ostavio je trag u beskraju

Oliver Dragojević; Foto: YouTube screenshot/HRT

Velikan hrvatske muzike, Oliver Dragojević, da je živ, na današnji dan bi proslavio 76. rođendan.

7. decembra 1947. rođen je velikan hrvatske muzike, legendarni Oliver Dragojević. On i njegova ostavština nastavljaju da žive u srcima prijatelja, porodice i brojnih obožavatelja.

Njegova je smrt nakon duge i teške bolesti rastužila cio region, a njegov posljednji ispraćaj je poprimio nezapamćene razmjere. Svi su željeli da dođu u njegovu Vela Luku i oproste se od omiljenog muzičara.

Posljednjih mjeseci svog života nije nastupao, a za sobom je nakon smrti ostavio suprugu Vesnu, sinove Dina, Davora i Damira i petoro unučadi.

Kada je Oliver umro proglašen je Dan nacionalne žalosti, a na sam ispraćaj je došlo više hiljada ljudi i brodova. Oliverov je muzički put započeo kada mu je otac poklonio usnu harmoniku u djetinjstvu. Od kad je dobio, Oliver se od nje nije odvajao. U estradne vode je uplovio davne 1963. kao pjevač i klavijaturista splitskog benda Batali.

Njegov je uspjeh započeo kada se pojavio na Splitskom festivalu sa pjesmom Zdenka Runjića “Picaferaj”, a iako nije izborio ulazak u finale, počeo se probijati na sceni. Kada se 1975. vratio na Splitski festival s pjesmom “Galeb i ja” postao je zvijezda preko noći, a to ostaje i do danas.

Oliver Dragojević je bio jedan od najuticajnijih muzičara koje je hrvatska scena ikada dala, a tome ide u prilog i činjenica da se mogao pohvaliti nastupima u Carnegie Hallu, Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u Sydneyju.

Send this to a friend