Muzika film i TV

Deset godina bez Delče

Muzičar i multimedijalni umjetnik Milan Delčić Delča preminuo je na današnji dan prije deset godina.

Delčić je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske rokenrol scene što je zabilježeno, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu: “Siđi do reke”, “Beograd spava”, “Nove godine”, “Koliko imaš godina” i solo pjesmama “Hajde lagano”, “S’ jezikom u usta”…

Sa grupom U škripcu snimio je albume “Godine ljubavi” (1982), “O je!” (1983), mini album “Nove godine”(1983), “Budimo zajedno” (1984) i “Izgleda da mi smo sami” (1990).

Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume “Delča i sklekovi” (1994), “S’ jezikom u usta” (1994) i “Krenuo sam davno, ne sećam se gde” (2003).

Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2007. godine upriličio poseban koncert na kome su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. Živi album sa tog koncerta “Jubilarnih 20 i nešto godina” (2008) objavljen je pod imenom “Delča a i U škripcu”.

Posljednja Delčina pjesma “Dobro je” objavljena je na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. godine a na isti dan naredne godine otkrivena je spomen ploča na kući u kojoj je živio i stvarao, u beogradskoj opštini Čukarica.

Delča je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Bio je, između ostalog, scenarista serije Televizije Beograd “U ime zakona” (1991) i koscenarista televizijskog filma “Ne skreći sa staze” (2003).

Pojavljivao se u filmovima “Slatko od snova” (1994) i “Crveni kamion sive boje”, kao i u seriji “Otvorena vrata” (1994-1995).

Bio je autor pozorišnih komada “Hari ne putuje vozom”, “Kraljevo blago” i “Radmilo gnusni i Radmila pogana” i TV emisije “Dr. Maksimilijan Mrmor”, a jedno vrijeme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Maja V. ♌
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja V. ♌
Gost
Maja V. ♌

Davno, davno bilo je, naseg ljeta sjecam se,
da l’ sjecas se.. 💙

Send this to a friend