Muzika film i TV

Dječak iz najtužnijeg Čaplinovog filma imao je još tužniju životnu priču

Mali Džeki Kugan imao je samo šest godina kad je postao zvijezda nijemog filma “Dječak” (The Kid) iz 1921. godine, glumeći uz legendarnog Čarlija Čaplina.

Čarli ga je otkrio dok je nastupao u “Orfeum teatru”, jednom od najpoznatijih pozorišta u Los Anđelesu, i tada je počela njegova filmska karijera.

Nakon što se proslavio nastupajući uz veliku zvijezdu, mali Džeki je zaradio čak četiri miliona dolara, ali od toga nije imao velike koristi. Novac su potrošili njegova majka i očuh, koji su njegovo bogatstvo rasipali na luksuzan život.

U novembru 1938. godine njegov bliski prijatelj Bruk Hart otet je i ubijen. Kad su njegovi ubice završile u zatvoru, ljutita rulja je provalila u njihovu ćeliju, linčovala ih i objesila u obližnjem parku. Džeki je, takođe, učestvovao u linču.

Samo godinu dana kasnije, u njegovom životu je uslijedila velika tragedija. Njegov otac i najbolji prijatelj Džunior Darkin, poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći, u kojoj je Džeki bio jedini preživjeli.

Kada je napunio 21 godinu, otkrio je da su njegova majka i očuh spiskali većinu novca koji je on zaradio, zbog čega je za finansijsku pomoć morao da moli Čarlija Čaplina.

Tada je odlučio da tuži rođenu majku i njenog supruga. Iako je dobio presudu, Kugan nije mnogo profitirao od nje. Kako je veliki dio novca već bio potrošen Džekiju je ostalo oko 126.000 dolara, što je u poređenju sa četiri miliona mala suma.

Ova pravna bitka je, međutim, privukla toliko pažnje, da je 1939. godine u Kaliforniji donijet novi zakon da ciljem da zaštiti djecu glumce. Taj zakon je obezbijedio da 15 odsto zarade djeteta glumca mora da se izdvaja na stranu, što je iznos koji djeca mogu da koriste kada postanu punoljetna. Taj pravni akt dobio je ime “Kuganov zakon”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend