Muzika film i TV

Dodeljene BAFTA nagrade: Roma najbolji film, Malek najbolji glumac

Film “Roma” Alfonsa Kuarona osvojio je sinoć u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), dok je nagrada namijenjena najboljem glumcu pripala Ramiju Maleku za ulogu nekadašnjeg pjevača grupe Kvin Fredija Merkjurija u filmu “Boemska rapsodija”.

Drama koja prikazuje život kućne pomoćnice u porodici srednje klase u Meksiko Sitiju početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka pobijedila je favorizovani film “Miljenica” (The Favourite).

Kuaron

Kuaron je proglašen i za najboljeg režisera, a “Roma” je dobila nagrade u ukupno četiri kategorije BAFTA.

Najviše nagrada, čak šest, osvojio je film “Miljenica”, tragikomedija grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, koja je imala 12 nominacija.

Olivija Kolman proglašena je, prema očekivanjima, za najbolju glumicu za ulogu u ovom filmu u kojem tumači glavni lik – britansku kraljicu Anu.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Maheršala Ali za ulogu pijaniste u filmu Green Book, priči o crnom muzičaru i njegovom bijelom vozaču tokom turneje po američkom jugu šezdesetih godina prošlog vijeka.

Za ulogu aristokratkinje Sare Čerčil u filmu “Miljenica” Rejčel Vajs je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodjela 24. februara u Los Anđelesu.

Filmovi koji su bili favoriti za nagradu BAFTA imaju najveći broj nominacija i za Oskara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend