Muzika film i TV

Dokumentarac o Leonardu Koenu i njegovoj muzi Merijen

Sundance festival je najavio premijeru dokumentarnog filma koji istražuje vezu između Leonarda Koena i njegove muze Merijen Ilen.

Koen je dodatno mistifikovao njihov odnos kroz pjesmu “So Long Marianne” koju je objavio 1967. godine. Ova žena je vezana i za numeru “Bird on a Wire”.

U martu 1960. godine, s ciljem da umakne londonskim kišama, Koen je otišao u Grčku, završivši na ostrvu Hidra, u to vrijeme zlatnom utočištu za sve umjetnike, boeme i putnike. Usamljeni pjesnik sreo je par kako šeta Agorom, ruku pod ruku; malo nakon toga, muž je otplovio. Koen se kasnije prisjećao: “Nisam imao pojma da ću čitavu narednu deceniju provesti sa suprugom tog muškarca.”

Mlada Norvežanka stigla je na Hidru prvi put sa piscem Akselom Džensenom, na zimu 1957. godine. Godinu dana kasnije vjenčali su se u Oslu i kupili kuću na ostrvu. Nakratko je otputovala u rodnu Norvešku da rodi dijete, sina Aksela, a pri povratku Džensen joj je saopštio da je ostavlja i odlazi sa američkom slikarkom. Tada je u njenom životu iskrsao melanholični Koen i, mada nisu odmah postali ljubavnici, rekla je kasnije: “Iako sam ga voljela od trenutka kad smo se sreli, bio je to predivan, spor film.”

Veza nije trajala dugo. Nakon što je provela vrijeme u Montrealu sa njim, ubrzo su shvatili da ne mogu da funkcionišu zajedno. Ali, iako je nakon toga imao nekoliko drugih veza koje su iznjedrile djecu i unuke, kažu da je ona vječno ostala u njegovom srcu.

Kada je godinama kasnije čuo da je Merijen na samrti, napisao joj je posljednje pismo s porukom: “Zaista smo toliko stari da nam se tijela raspadaju, mislim da ću uskoro krenuti za tobom.”

Njen bliski prijatelj ispričao je Koenu sve o njenoj bolesti i da je pismo stiglo nakon samo dva sata.

“Dali smo joj pismo sljedećeg dana dok je bila potpuno svjesna. Bila je veoma srećna što je tako brzo napisao nešto za nju.”

Kada je ovaj prijatelj na kanadskoj radio stanici CBC pričao o pismu, rekao je da je u njemu između ostalog pisalo: “Toliko sam ti blizu, odmah iza tebe, da ako samo pružiš ruku, dotaći ćeš moju. I znaš da sam te oduvijek volio zbog tvoje ljepote i mudrosti, ali nema potreba o tome išta više da ti pričam, jer ti o tome znaš sve. Sad samo hoću da ti poželim srećan put. Doviđenja, stara prijateljice. Beskrajna ljubavi, vidimo se na kraju puta.”

Njen prijatelj ispričao je da je, dok je čitala pismo, zaista pružila ruku. Samo dva dana nakon toga izgubila je svijest i utonula u smrt.

“Napisao sam mu pismo u kome sam mu ispričao da sam joj u posljednjim trenucima pjevušio pjesmu ‘Bird on a Wire’, jer joj je ta bila najdraža. Onda sam je poljubio u čelo i izašao iz sobe šapnuvši: ‘So long, Marianne’.”

Dokumentarni film pod naslovom “Marianne & Leonard: Words of Love” režirao je Nik Brumfild i jedan je od tri muzička dokumentarca koji će biti prikazani na festivalu koji će se održati od 24. januara do 3. februara 2019. godine.

Send this to a friend