Muzika film i TV

Dokumentarac “Žabljak Crnojevića” Branka Baletića uskoro pred publikom

Reditelj Branko Baletić završio je snimanje dokumentarno-arhivske filmske priče “Žabljak Crnojevića”, koja će uskoro biti premijerno prikazana publici u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Riječ je o projektu koji je, prema ideji Novaka Kilibarde, Baletić započeo prije dvije godine, sa ciljem da osvijetli istoriju i značaj Žabljaka Crnojevića i ukaže na veliki potencijal ovog utvrđenja za kulturu i turizam.

“Film je rađen duže od dvije godine, jer smo pokušali da pratimo kako izgleda grad u raznim godišnjim dobima, a snimali smo ga iz svih mogućih uglova. Takođe, pretraživali smo dokumentaciju potrebnu za spikerski tekst, da ne bismo pogrešno naveli neki važan istorijski podatak”, kazao je Baletić za Pobjedu.

Film traje oko 40 minuta, a nastao je u produkciji NVO „Žabljak Crnojevića film“ i „B film Montenegro“. Finansiran je novcem sa konkursa Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, a finansijsku po dršku pružilo je i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Ukupan budžet projekta je 10.000 eura.

“Ovih dana će film biti spreman za emitovanje, tj. biće stavljen na raspolaganje kofinansijerima projekta, koji će, u dogovoru sa mnom, odlučiti o datumu premijere”, kazao je Baletić.

Reditelj je dodao da je više saradnika radilo na scenariju, uz podršku nekoliko istoričara.

“Želio sam dokumentarni film sa arhivskim i novim snimcima, istorijskim činjenicama, bez sagovornika. Film govori ne samo o važnosti grada, nego i o prvoj štampariji Južnih Slovena koju su Crnojevići osnovali”, ističe Baletić.

Tokom rada na ovom projektu, reditelj se suočio sa neobičnom situacijom nigdje nije mogao da pronađe bilo kakav saobraćajni znak ili putokaz koji bi ukazivao kako da se dođe do Žabljaka Crnojevića.

“Takav istorijski grad se nalazi na petnaestak kilometara od Podgorice, a ne postoji nikakvo obilježje?! Nijesu uređene ni pristupne staze. Riječ je o mjestu u kome je utemeljena država Crna Gora i njeno ime. To je nashvatljiv odnos ove sredine prema tako važnom istorijskom i kulturnom objektu”, kazao je Baletić.

Ovim projektom Baletić želi i da skrene pažnju odgovornih institucija i ukaže na potrebu valorizacije Žabljaka Crnojevića.

“Treba što prije početi sređivanje tog spomenika kulture. Žabljak je dugo bio pod vlašću Osmanlija, tako da bi trebalo, možda, u obnovi toga grada i njegovog duha da učestvuje i Turska. Prekograničnom saradnjom sa Albanijom takođe bi mogli vaskrsnuti ideju o brodskoj vezi Crne Gore i te države. Ako je to bilo moguće prije više od 110 godina, ne znam zašto ne bi bilo moguće i danas”, kazao je Baletić.

On je otkrio da film počinje kadrovima Žabljaka Crnojevića koje je 2013. godine snimila jedna američka kompanija. U to vrijeme, u regionu je sniman film „November Man“, sa Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi, pa su Amerikanci to iskoristili za snimanje prirodnih ljepota Crne Gore.

“Otkupili smo te fantastične snimke, jer mi nemamo tehničkih uslova da snimimo tako nešto iz aviona”, rekao je Baletić, koji u ovom filmu čita i spikerski tekst.

Send this to a friend