Muzika film i TV

Dominacija “Openhajmera” na dodjeli BAFTA priznanja

Najbolji film na ovogodišnjoj 77. dodjeli nagrada Britanske akademije za film i televizijsku umjetnost je “Openhajmer”, koji je ukupno osvojio sedam nagrada, uključujući i one za najbolju režiju i najboljeg glumca u glavnoj i sporednoj ulozi.

Dodjela Bafti bila je u znaku Openhajmera. Biografski film o ocu atomske bombe osvojio je glavnu nagradu večeri – za najbolji film.

Bafta za najbolju režiju, očekivano, pripala je Kristoferu Nolanu. Kilijan Marfi u ulozi Roberta Openhajmera proglašen je za najboljeg glumca.

Najbolja glumica je Ema Stoun za ulogu u ostvarenju Jadna stvorenja.

Pomalo iznenađujuće, ostvarenje Zona interesa dobilo je Baftu za najbolji britanski film, ali i najbolji film koji nije na engleskom jeziku.

Za najbolju sporednu glumicu proglašena je Da‘Vin Džoj Randolf za ulogu u Bartonovoj akademiji, dok je Baftu za najboljeg sporednog glumca osvojio Robert Dauni Džunior za ulogu u Openhajmeru.

Za najbolji originalni scenario odabrana je Bartonova akademija, dok je Američka fikcija trijumfovala u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija.

Nolanov epski dokumentarac o ocu atomske bombe se ovjenčao i Baftama za najbolju fotografiju, montažu, kao i najbolju muziku.

Najbolji animirani film je Dječak i čaplja. Očekivano, u kategoriji za najbolji dokumentarac trijumfovao je 20 dana u Marijupolju.

Send this to a friend