Muzika film i TV

Felicita par: Kako su se voljeli Al Bano i Romina

Ukoliko nijeste znali, vanvremenski svjetski hit “Felicita” koji se i dan danas vrti na mnogim radio stanicama otpjevali su Al Bano Karizi i njegova supruga prelijepa Romina. 

Ljubav između njih dogodila krajem šezdesetih na snimanju filma “Nel sole”, a od 1969. do 1974. godine, objavili su tri albuma i postali najvoljeniji duo popularne muzike u 20. vijeku.

Kada je na snimanju filma “Nel sole” 1967. godine, upoznao Rominu, prelijepu ćerku holivudskog glumca Tajrona Pauera, Al Bano Karizi je bio već popularni umetnik širom rodne Italije. Imao je nekoliko zapaženih numera i uloga u poznatim ostvarenjima italijanske kinematografije.

Karizi je već na samom početku svoje karijere postao jedan od najpoželjnijih muškaraca Italije. Uprkos ne tako zvučnom pedigreu, nije mu bilo teško da zavede osam godina mlađu, prelijepu brinetu iz dobrostojeće američke porodice.

Par se vjenčao tri godine poslije prvog susreta. Paralelno sa njihovom ljubavlju, cvjetala je muzička karijera jednog od najpopularnijih tandema u 20. vijeku.

Vrtoglavi uspon je započeo sa singlom “Storia di due innamorati”, koji je odmah zauzeo vrh top listi radijskih i TV stanica širom Italije.

Al Bano i Romina su 1976. godine predstavljali Italiju na izboru za Pjesmu Evrovizije sa numerom “We’ll Live It All Again” zauzevši sedmo mjesto.

Mnogo više uspjeha imali su na prestižnom Sanremu, gdje su 1982. godine sa pjesmom “Felicità” zauzeli drugo mjesto. Ova numera je postala planetarni hit, a broj prodatih kopija dostigao je nevjerovatnih šest miliona.

Iste godine su izdali album “Che angelo sei”, sa predivnom numerom “Tu, soltanto tu”, koja će ih i definitivno proslaviti širom Evrope.

Već 1984. godine pokorili su Sanremo sa pjesmom “Ci sarà”, a uslijedilo je još jedno učešće na Eurosongu sa identičnim plasmanom kao i prethodni put.

Profesionalni uspjeh je pratila porodična idila. Al Bano i Romina su dobili četvoro djece – tri ćerke i jednog sina. Ipak, 1999. godine najslavniji par na muzičkoj sceni Evrope se definitivno razišao. Neslavnom kraju je doprinijela porodična tragedija koja se samo pet godina ranije dogodila u SAD.

Njihova ćerka Ilenija Marija nestala je tokom studijskog putovanja. Posljednji put je viđena u Nju Orleansu početkom 1994. godine. Uslijedili su mjeseci intenzivne potrage, koja i pored ogromnih napora policije, vlasti, roditelja, rođaka i prijatelja nije dala nikakvog rezultata.

Postojale su indicije da je Ilenija izvršila samubistvo skokom u rijeku Misisipi, ali njeno tijelo nikada nije pronađeno. Pojedini izvori su tvrdili da je bila žrtva serijskog ubice Kita Džespersona. Ipak, DNK nalazi su odbacili ovu sumnju.

Romina se godinama nije mirila sa ćerkinom smrti, govoreći da osjeća kako je Ilenija živa. Ipak, na Al Banov zahtjev, Ilenija je 2013. godine proglašena mrtvom.

Godine koje su uslijedile nakon razvoda, Romina je provodila u SAD, vraćajući se u Evropu s vremena na vrijeme. U javnim istupima je čak i optuživala supruga za nasilničko ponašanje. Ove navode su često negirala njihova djeca, pravdajući ih kao posljedicu velike patnje za nestalom Ilenijom.

Godina 2013. je donijela neočekivani obrt. Al Bano i Romina su najprije izgladili svoj odnos, a potom oživjeli blistavu karijeru.

I danas nastupaju zajedno širom svijeta, na oduševljenje porodice i stotina hiljada zaljubljenika u njihovo stvaralaštvo.

1 Komentar na "Felicita par: Kako su se voljeli Al Bano i Romina"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend