Muzika, film i TV

Film, muzika i umjetnost različitih generacija

Prva filmska revija u Crnoj Gori pod nazivom “Rokumentarni dani” održava se u Nikšiću od danas do nedjelje 28. maja. Trodnevna manifestacija obuhvatiće premijerno prikazivanje muzičkih dokumentaraca i arhivskog materijala, uz niz događaja koji ukazuju na organsku povezanost filmske i muzičke umjetnosti, i koji spajaju različite generacije filmofila i audiofila.

“Organizator je mulj. net/bucan pas portal, a festival se održava se u Blues Brothers Baru i JU Zahumlje. Koncept je takav jer je u pitanju građa dokumentarnog muzičkog filma, pa smo uz to odlučili da napravimo razgovore sa akterima, autorima i ljudima iz svijeta muzike. Kako se proširivao opus filmova, dotakli smo se i stripa i tehnika, pa će uz muziku biti priče i o stripu, kao i o evoluciji zvuka kroz decenije. Biće i berza ploča”, kazao je Dnevnim novinama jedan od organizatora Đorđije Njunjić.

On ističe da je festival postao multimedijalni umjetnički događaj, prvi tog tipa kod nas. Što se tiče filmskog dijela programa, on obuhvata 16 filmova ostvarenih kroz produkcije devet zemalja, kaže Đorđije. Nikšićani, ali i oni drugi koji budu odlučili posjetiti prve Rokumentarne dane, imaće priliku da pogledaju film “Viljuška puna ljubavi” (2012), snimljen u formi omnibusa koji sadrži priče o radu bendova nove srpske scene: Stuttgart Online, Repetitor, Kriške, Pionir 10 i Goribor.

Organizatori su, uz saradnju sa Crnogorskom kinotekom, pripremili i materijal iz ličnih arhiva domaćih audiofila, a napravljen je pregled autorske muzike u periodu od šesdesetih do devedesetih godina. Mlađa publika biće oduševljena kratkim filmom “Manitua mi”, o nikšićkom hard core i reggae bendu, koji donosi njihovu jedinstvenu priču uz studijski nastup. Tu su i ostvarenja ” Mi plačemo iznad tamnih naočara” (2012), o problemima niške rokenrol scene nakon raspada SFRJ, te “Mizar zvezda nade” (2014.), koji govori o odnosu tog kultnog makedonskog sastava prema tadašnjem političkom sistemu u Jugoslaviji. Osim pomenutih, biće prikazani još i “Maske” (2014), “Limunovo drvo” (2015), Jadranka (2015), “Tranzistor”, Zvuk lampaša (2016), “Strip u Hrvatskoj”, “Sanjao sam o Smirnnoff Buffalu (2007.)”, Fina umjetnost zrcaljenja (2013), i No smoking in Sarajevo (2016).

Kako Njunjić objašnjava, u sklopu festivala koji je pomoglo Ministarstvo kulture, organizovan je i nezaobilazni muzički program, a ulaz će svakog dana biti besplatan. Jedan od najatraktivnijih crnogorskih džez sastava MP-trio iz Podgorice počeće koncertni dio programa u petak, 26. maja, a nakon njihovog koncerta za kraj večeri nastupiće beogradska grupa Multietnička atrakcija. Rokumentarne dane zatvaraju hrvatski pankeri iz Sinja, grupa M.O.R.T.

Organizatori su pripremili i izložbu umjetničkih koncertnih plakata i razgovor sa vlasnicima stranice “TandaraMandaraBros”, tribine, i dodatni online program na društvenim mrežama, internet sajtovima i Jutjub kanalu.

Send this to a friend