Muzika film i TV

Freedom: FIAT je prva prilika da sviramo u punoj slobodi

Malo koji domaći bend može da se pohvali tako intenzivnim ljetom na izmaku kao podgorički Freedom. Rade Vukčević, Boris Đurđić i Ivan Mandić na najljepši i najžešći mogući način pokazali su čime raspolažu, između ostalog, na nikšićkom Lake festu, budvanskom Sea Danceu i Novom valu, a crnogorski festivalski poker upotpuniće večerašnjim koncertom na domaćem terenu. U okviru osmog dana Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), ispred Kuslevove kuće, sa početkom u 22 časa Freedom će obilježiti muzički program manifestacije, a organizatori su biranim riječima predstavili muzičare.

“Mladi podgorički sastav spreman je da dokaže da je duh rokenrola življi i opasniji nego ikad. Muzika koju sviraju kombinacija je bluza, rokenrola, energije i emocije”, nagovještavaju iz FIAT-a da bi večeras Podgorica mogla disati rokenrol.

Ništa manje živopisnu najavu nijesu ponudili ni muzičari na zvaničnoj Fejsbuk stranici svirka predstavlja “krunisanje fantastične muzičke sezone i otvaranje horizonata za dalje pohode”.

Stoga, ne čudi što Vukčević Dnevnim novinama priznaje da će svirka u Podgorici, na mjestu koje je godinama unazad poprište vrhunskih nastupa, biti najizazovnija ovog ljeta, djelimično i jer zaokružuje dvanaestomjesečno sazrijevanje Freedoma.

MOŽDA JE OVO NAJBITNIJI MOMENAT…

“Biće najteži izazov, ne samo jer je u pitanju publika koja je navikla na kvalitet već je ovo prva prilika da održimo koncert u punoj slobodi kako želimo, prva šansa da sviramo sve kako smo za mislili. Pored toga, stoji i činjenica da je FIAT-ova publika dosta sofisticirana i da je kao skup alternative ovog grada možda i naš najbitniji momenat do sad gledamo to i kao otvaranje vrata jednoj novoj grupi ljudi, ali i kao dokaz sazrijevanja”, ističe Vukčević.

“Onima koji su podržali Freedom na nekim od pomenutih svirki po Crnoj Gori, ne moramo previše objašnjavati kakvu svirku da očekuju. Ipak, za razliku od pomenutih festivala, FIAT nudi mogućnost da i poneki slučajni prolaznik, koji inače ne bi došao, u mimohodu čuje zvuk koji bi ga “natjerao” da siđe i pridruži se onim namjernicima. Kako god, svi će čuti energičan repertoar i biće čak iznenađeni”, cijeni Vukčević.

“Moram priznati da nam je taj bazni dio večerašnjeg seta vrlo energičan, možda i više nego obično, sa vrlo malim odstupanjima. Ali, kao i uvijek, u neku uru se opipava i puls publike, a ako on bude dekadentan, onda ćemo uključiti i psihodelije kao što znamo da uradimo. Ali ne smijem da imenujem pjesme, ima tu par iznenađenja”, s osmijehom će Vukčević.

LJUDI-KLIMANJE GLAVOM, PA RAZMRDAVANJE

Gdje god da je Freedom svirao ovog ljeta, nije izostala podrška publike, nešto skromnijeg ili jačeg intenziteta. Slična je sudbina spota “Good Times”, numera “Rather be”, “Rollin’”, a sada je red da talas energičnih sugrađana zapljusne Freedom. Trio je poželio da Podgorica “opali sonični nokaut olujom gruva i rifova onima koji misle da je na gradskim ulicama njihova priča gotova”, a Vukčević još slikovitije razotkriva kako će poslije laganog prvog poluvremena upravo drugo biti prekretnica.

“Kao manifestacija tog soničnog potencijala Podgorice, definitivno ćemo nokautirati, ali za publiku to je malo drugačije. Podgorička publika nije toliko luda za skakanjem i ludovanjem koliko za jednim rezervisanim suđenjem, tako da očekujem barokni pristup u kojem mi odvaljujemo kao orkestar, a oni prvo poluvrijeme gledaju i klimnu glavom tu i tamo, a drugo već dižu energiju iznad očekivanja. Ali iskreno, bilo bi fino isto kad bi se razmrdali malo, nije da ne umiju”, u prepoznatljivom maniru će Vukčević.

LJETO JE BILO KUL, ALI GAZIMO NAPRIJED

Ukoliko ste mislili da će podgorička svirka, osim krunisanja ljeta, za Freedom biti i tačka na stvaralačku 2017 grdno se varate. Iako su pregaženi brojni kilometri po ne baš utabanoj muzičkoj stazi, goriva ne fali…

“Sve navedeno nije nikako dovoljno za ovu godinu. Kad god se ima prostora, mora se gaziti naprijed, pa je tako i sa ovim slučaj ljeto je bilo kul i sve to, ali sve mora da se gura dalje, još pjesama, još spotova, još nastupa. Realno, da bi došli do toga o čemu sanjamo, svaka nedjelja mora da se gleda kao nova strana od koje nešto korisno može da se uradi. Sve što mogu da najavim je još rada”, zaključuje Vukčević.

Send this to a friend