Muzika film i TV

Gale Kerber: Bolje nas razumiju mladi danas nego oni prije 30 godina

Za tri i po decenije snimili su brojne nezaboravne pjesme poput “Srce od meda”, “Ratne igre”, “Bolje da sam druge ljubio”, “Hajde da se volimo”, a o tome da ih stariji ne zaboravljaju a mlađi prihvataju, svjedoči i činjenica da su stalno na turneji. Kruna njihove karijere bio je, kako smatra frontmen grupe Goran Šepa Gale, koncert u beogradskom Sava centru protekle zime, za koji su karte razgrabljene za tri dana.

Generacije su odrastale uz muziku Kerbera. Ono što, međutim, dosta ljudi ne zna ili se ne sjeća jeste to da ste još kao sasvim mladi bend, osamdesetih godina, imali priliku da dijelite binu s rok velikanima poput grupe Juraja Hip (Uriah Heep). Kako je to izgledalo?

“Bili smo gosti grupe Juraja Hip na turneji: Beograd, Zagreb, Novi Sad. Tada nam je bilo vrlo bitno da nismo predgrupa, pa je na plakatima pisalo “specijalni gosti”. Meni je bilo posebno drago da dijelim binu s bendom svog djetinjstva. Preko nekih zajedničkih prijatelja njihov menadžment je čuo naš prvi album i tako je došlo do ponude da krenemo s njima”.

Kako je izgledalo druženje s njima, jesu li bili iznenađeni da u Jugoslaviji uopšte postoji rok muzika i publika koja je sluša?

“Na prvom koncertu u Beogradu nismo imali ni minimalne uslove za svirku. To smo zamjerili njihovim menadžerima. Bili smo u pravu, pa su momci iz grupe Juraja Hip sami reagovali. Došli su u našu garderobu s gajbom pića kao gestom izvinjenja, šmekerski…. i normalno da je sve leglo na svoje mjesto. Za nastavak turneje dobili smo njihov autobus, šofera, menadžera i pun frižider alkohola, što smo objeručke prihvatili. Oni su nas slušali još na prvoj tonskoj probi i bili su prijatno iznenađeni našom svirkom. I mi smo koristili svaki trenutak da vidimo njihove probe kako bismo ponešto naučili…”

Kako se osjećate danas kada vidite da vas slušaju i oni koji nisu bili rođeni u vrijeme kada ste počinjali?

“Danas nas sluša mnogo generacija, bukvalno u publici imamo dede, bake, tate, mame i unuke. Mene raduje što najmlađa publika potpuno razumije naše tekstove, naše poruke… Čak mi se čini da nas bolje shvataju ovi mladi danas nego oni od prije 30 godina. To izaziva radost u čovjeku, osjećaš se ponosno. Upisao si se na neko drvo koje raste, vrijedjelo je živjeti…”

Svi se sjećaju saradnje Kerbera i Bore Đorđevića u pjesmi “Srce od meda”… Kako je došlo do toga i kako je bilo na snimanju?

“Mi smo se aktivno družili s Borom pred snimanje našeg trećeg albuma. U rukama sam imao tekst koji je toliko ličio na njega da tu nije bilo dileme. “Pozvati Boru”, zapisao sam u svesci. Sve to otpjevano je još iste noći i već tada bilo je više nego očigledno da smo napravili hit za sva vremena – “Čovjek od meda”. Potpuno spontano nastao je taj duet kao rezultat jednog rokerskog druženja. Pjesma je doživjela svoj rimejk”.

Mnogi misle da je Bora napisao “Čovjeka od meda”, a to je tvoja pjesma. Ali je zato napisao neke druge stvari za Kerber…

“Bora je pisao tekstove za nekoliko pjesama – “Kod Amerikanca, “Nažalost”… A ja nisam pisao pjesme Bori, ali sam zato pjevao na nekim njegovim projektima”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend