Muzika, film i TV

Kad “The Guardian” pohvali Bregu

Multikulturalnost kojom je bio okružen u rodnom gradu, kompozitor Goran Bregović pretočio je u album “Tri pisma iz Sarajeva”, o kome je ovih dana pisao i čuveni britanski dnevni list “Gardijan”.

Uz objavu trećeg najavnog trejlera za album, novinar Robin Denselou, koji decenijama prati muzičku scenu, a posljednjih godina najviše vorld i folk muziku, podsjetio je da je Goran Bregović rok zvijezda bivše Jugoslavije, koja je nastavila da piše za filmove i da predvodi moderan talas balkanske romske muzike, kao i da je prodao više od šest miliona albuma i sarađivao sa mnogim muzičarima – od Igija Popa do “Džipsi kingsa”.

Sada slavi istoriju svog rodnog Sarajeva, mjesto susreta hrišćana, muslimana i Jevreja prije balkanskog rata, piše Denselou.

“Postoje instrumentalni djelovi posvećeni trima religijama, u kojima dominiraju različiti violinisti, među kojima je moćnu atmosferu napravio Tunišanin Zied Zouari. Bregović je na albumu angažovao i špansku pjevačicu Bebe, izraelskog folk-rokera Asafa Avidana i, najbolje od svega – raskošnog alžirskog pank rokera Rašida Taha. Raznovrsno možda, ali uglavnom enormno zabavno”.

Denselouvov tekst možete pročitati na ovom linku. 

Send this to a friend