Muzika film i TV

Gorica Popović: Medijski prostor imaju priče ko je koga šutnuo i pljunuo

Pletilja sa sto čipki, glumica Gorica Popović, na svom umjetničkom razboju “plete” najrazličitije pozorišne, filmske i ručne radove, piše scenarija, osmišljava autorske projekte i izložbe…

Bavila se etno-muzikom kad to još nije bilo u modi (grupa “Suncokret”), a s prvom većom ulogom u filmu “Nacionalna klasa” osvojila je, ni manje ni više – nego pulsku “Zlatnu arenu”. U protekle tri i po decenije jedan je od vodećih članova ansambla Ateljea 212 i upravo u tom svojstvu, uskoro ćemo je gledati u novoj predstavi na repertoaru kuće “Noćnoj straži” Fedora Šilija, s rediteljskim potpisom Borisa Liješevića.

Tema komada su tridesete godine prošlog vijeka, Beograd i njegovi žitelji toga doba. Riječ je o komediji vodviljskog tipa, s desetak likova koje pripadaju, uslovno, nekim propalim bogataškim slojevima.

“Igram osiromašnu mađarsku groficu, koja sa nećakom (Gordan Kičić) dolazi u jednu, takođe propalu beogradsku porodicu. Jedni za druge misle da su još bogati i da će se, na neki način, okoristiti. Vrijeme je društvenog raspada pred rat i atmosfere u kojoj svi gube”, rekla je glumica.

“Tekst je vrlo duhovit. Volim komediju i dok se pripremamo za novu predstavu, stalno na umu imam Mucija Draškića i neke njegove divne predstave, poput “Kneginje iz Foli Beržera” i “Građanina plemića”… Pokušavamo žanrovski da “pogodimo” stvar. Lijepo radimo, ekipa je vrijedna i vesela. Tridesete godine prošlog vijeka bile su veoma kreativne. Ispunjene divnom muzikom, modom, s filmom u razvoju. Jedno stvaralački bogato vrijeme. Ovo u kojem živimo odlikuje potpuni pad svih kriterijuma, izvrnute vrijednosti. Čitava civilizacija kreće se u lošem smjeru. Čovjek postaje mašina, obična brojka. Novi svjetski poredak i surovi kapitalizam uništavaju sve pred sobom. Mi još ne shvatamo da je kultura temelj na kome društvo treba da počiva. Nažalost, s tabloidima i rijaliti programima došle su mnoge pogubne stvari. Nekada su se ljudi hvalili onim što nauče ili pročitaju, sada među mladim ljudima vladaju neka nezainteresovanost i površnost. Šta drugo i očekivati, kada nam srednje stranice novina zauzimaju opskurni likovi iz rijalitija, priče ko je koga šutnuo ili pljunuo. Sve je to zločin prema jednoj kulturi i narodu”.

Send this to a friend