Muzika film i TV

Igi Pop: Čini se da se drogom i alkoholom ipak nisam do kraja upropastio

Divlji američki roker, prethodnik panka, koji je pre četiri dana proslavio  70. rođendan, malo se smirio: kad nije na turneji, odlazi na spavanje u 22 sata, sa ženom šeta po vrtu svoje kuće u Majamiju i opušta se uz jezerce sa zlatnim ribicama, ali je na pozornici pun strasti kao i prije, a za sebe kaže da je – vitalna starina.

Premda je u dobi u kojoj je mnogima zabava orezivanje voćki, gledanje TV serijala ili igranje šaha, američki muzičar Igi Pop, koji je 21. aprila proslavio 70. rođendan, svjetlosnim godinama je daleko od prosječnog penzionera. Kum panka i osnivač legendarne proto-pank grupe The Stooges na sceni je više od pola vijeka, a čini se da s nje ne namjerava tako skoro da ode. Iako Stoogesi – čije su pjesme “I Wanna Be Your Dog”, “No Fun” i “Search and Destroy” klasici roka – već godinama ne postoje, Igi Pop je razvio plodnu solo karijeru tokom koje je objavio čak 17 albuma, od kojih su najpoznatiji “Lust for Life”, “The Passenger”, “Real Wild Child”, “Cry for Love” i “Candy”. Lane je izbacio izuzetno hvaljeni album “Post Pop Depression”, koji trenutno promoviše na svjetskoj turneji. Doduše, nastupi mu više nisu tako brojni kao nekad, a izjavio je i da vjerovatno više neće snimati albume, ali svirki uživo ne namjerava da se odrekne.

“Niko nije neuništiv, ali tokom svojih divljih godina čini se da se ipak drogom i alkoholom nisam do kraja upropastio. Zdravlje me uglavnom dobro služilo, a posljednje dvije decenije pomogao mi je taj či”, izjavio je nedavno.

Istina, mnogi se slažu da to što je živ velikim dijelom može da zahvali dugogodišnjem prijatelju, pokojnom muzičaru Dejvidu Bouviju. On ga je sredinom sedamdesetih izvukao iz ustanove za mentalno oboljele, u kojoj je proveo godinu dana zbog poremećaja u ponašanju izazvanih teškim alkoholizmom, te dao zamah njegovoj solo karijeri. Svaki put kad bi potonuo u zavisnosti i postao psihički nestabilan, “ukazao” bi se Bouvi i pružio bi mu ruku da se izvuče.

No, taj odnos nije bio jednostran: dvojica muzičara su tokom decenija sarađivala na razne načine. Na primjer, Igi Pop je napisao veliki Dejvidov hit “Tonight”, koji je snimio u duetu s Tinom Tarner. Takođe, njegova pesma “China Girl”, originalno objavljena 1977. na albumu “The Idiot”, postala je svjetski popularna tek osamdesetih u Bouvijevoj verziji. On je pak producirao Igijeve rane solo albume i svirao klavijature na njegovim koncertima. Zauzvrat, Pop je otpevjao prateće vokale na Bouvijevom albumu “Low”.

“Prijateljstvo s Dejvidom bilo je svijetlo mog života. Nikada nisam upoznao tako briljantnu osobu. Bio je najbolji”, kazao je Igi nakon Bouvijeve smrti od raka u januaru prošle godine.

Send this to a friend