Muzika film i TV

Igra prijestola hrvatskom turizmu donijela milione eura

Foto: Denis LOVROVIC / AFP

Filmski turizam vezan za megapopularnu HBO-ovu seriju “Igra prijestola”, čije je snimanje u Dubrovniku i po Dalmaciji počelo ravno prije deset godina, hrvatskoj privredi je od 2013. do 2018. donio ukupan prihod od 180,7 miliona eura, odnosno 30,1 milion eura godišnje.

Podatci su to iz članka čiji su autori Martina Vukašina i Josip Miočić iz Zadra, i Mirela Brehelmaher iz Slavonskog Broda, objavljeni u naučnom časopisu „Oeconomica Jadertina“ koji izdaje Univerzitet u Zadru.

Snimanje popularne serije iznjedrilo je novu turističku ponudu različitih putovanja i izleta koje nude brojne nacionalne i internacionalne agencije.

Izleti povezuju lokacije snimanja kao što su dubrovačke zidine, Dioklecijanova palata, kliška tvrđava i slapovi rijeke Krke u Nacionalnom parku Krka. Neke agencije nude čak i čitave rute na kojima su se snimale određene epizode serije, stoji u članku.

Dubrovnik među 18 najpopularnijih filmsko-turističkih destinacija

Internet stranica BuzzFeed, koja ima više od 80 miliona posjeta mjesečno, svrstala je Dubrovnik među 18 najpopularnijih filmsko-turističkih destinacija.

Serija „Igra prijestola“ u četvrtoj je sezoni postigla rekord od 18,4 miliona gledalaca po epizodi.

Objavom članka „19 filmskih krajolika koje uistinu možete posjetiti“ na pomenutoj stranici, lokacije snimanja serije u Dubrovniku našle su se prve na listi preporučenih turističkih destinacija u društvu Hobitona (Novi Zeland), Državnog zatvora u Ohaju (gdje je sniman film „Bjekstvo iz Šošenka“), lokacija u Tunisu na kojoj su snimani „Ratovi zvijezda“ i japanskog „Mrtvog grada“ na ostrvu Hašima gdje je sniman film „Skyfall“ o agentu Džejmsu Bondu.

Producenti treće i četvrte sezone serije „Igra prijestola“ koristili su se hrvatskim programom podsticaja koji garantuje povrat 20 odsto troškova potrošenih za vrijeme snimanja u Hrvatskoj. Tako je za svaku uloženu kunu Hrvatska zaradila dvije i po, a turistička promocija koju je za to dobila je neprocjenjiva, ocjenjuju autori.

Navode i podatke kako su nakon snimanja „Gospodara prstenova“ posjete Novom Zelandu porasle 10 odsto, a nakon snimanja „Gordosti i predrasuda“ posjete Lajm parku u Češiru u Engleskoj za 150 odsto.

Takođe, nakon snimanja „Nemoguće misije 2“, posjete Sidneju u Australiji porastle su za 200 odsto, a nakon premijere „Hrabrog srca“, posjete Nacionalnom spomeniku Volas u Škotskoj čak 300 odsto.

Od snimanja „Igre prijestola“ u prosjeku 12,1 miliona eura godišnje

Autori uzimaju za pretpostavku kako je polovina porasta broja turista podstaknuta serijalom, a polovina potrošnje istog uzorka motivisana „Igrom prijestola“ po uzoru na inostrana istraživanja, te da to u hrvatskom slučaju ravno iznosi oko 72,3 miliona eura, odnosno u prosjeku 12,1 milion eura godišnje.

Uzimajući u obzir multiplicirajući učinak od 2,5, ukupni turistički učinci u Hrvatskoj nastali snimanjem te serije mogu se procijeniti na 180,7 milijuna eura, odnosno u prosjeku 30,1 milion eura godišnje, zaključuje se.

Prva epizoda serije emitovana je 17. aprila 2011. na televizijskoj mreži HBO, a osma i poslednja sezona prikazana je 2019. godine.

Send this to a friend