Muzika film i TV Jeste li saglasni sa ovom listom?

IMDB odabrao 10 najboljih filmova iz 90-ih

Posljednja decenija 20. vijeka obilovala je dobrim filmovima, a oni iz američke kuhinje stigli su do najbrojnije publike i uživali najveću popularnost.

Sajt IMDB sortirao je 10 najboljih iz tog perioda, sudeći po ocjenama kritičara i publike. Šta mislite o ovoj listi?

10. SPASAVANJE REDOVA RAJANA (SAVING PRIVATE RYAN, 1998)

Stiven Spilberg je zaista ostavio snažan potpis na ovom filmu. Dan D bio je jedna od najvećih bitaka u 20. vijeku, a mnogi mladići koji su učestvovali u njoj nikada prije nisu bili dio sukoba, a skoro pola sata taj užas osjećaju i gledaoci.

U ovom filmu Tom Henks igra kapeta Milera, vođu grupe koja pokušava da iz užasa borbe izvuče mladog vojnika Rajana, čija su braća poginula u prethodnim akcijama i on je ostao jedini sin svojih roditelja.

9. FOREST GAMP (FORREST GUMP, 1994)

Tom Henks jeste jedno od zaštitnih lica filmova 90-ih, a “Forest Gamp” je zaštitno lice njegove karijere. Nakon što je dobio Oskara za ulogu u filmu “Filadelfija”, samo godinu dana kasnije Henks je ponovo odnio tu nagradu kući za ulogu neobičnog i nevjerovatnog mladog čovjeka.

Film prati radnju od 50-ih do ranih 80-ih kroz “zlatno”, za Amerikance nostalgično, ali bez sumnje vrlo turbulentno vrijeme, kroz blage i vrlo često nesvjesne oči Foresta Gampa.

8. NEOPROSTIVO (UNFORGIVEN, 1992)

Vesterni su jedno vrijeme bili sinonim za Holivud, da bi se do 90-ih taj žanr veoma prorijedio. Samo su dva ostavila veći utisak – “Neoprostivo” i “Tombstone”.

Holivudski kauboj Klint Istvud režirao je i tumačio glavnu ulogu Vilijama Manija, revolveraša koji je sredio svoj život. Mani ipak odlučuje da prihvati “posljednji posao” – da ubije dvojicu bandita koji su uništili bordel.

7. DOBRI MOMCI (GOODFELLAS, 1990)

“Od kad znam za sebe oduvijek sam želio da budem gangster”, jedna je od onih legendarnih rečenica koje otvaraju film i prikuju vas za ekran istog trena. “Dobri momci” u trenu je postao jedan od najboljih filmova ikada snimljenih.

Martin Skorseze spojio je DeNira, Pešija i Reja Liotu da ispričaju nevjerovatnu priču o Henriju Hilu, saradniku mafije, koji je zajedno sa svojim prijateljima bio odgovoran za nebrojene zločine. Svaka osoba koja je radila na ovom filmu dala je sve od sebe i to se vidjelo. Crni humor koji se proteže kroz narativ oblikovao je neke sad već ikonične scene.

6. KAD JAGANJCI UTIHNU (THE SILENCE OF THE LAMBS, 1991)

“Kad jaganjci utihnu” je jedan od svega tri filma ikada koji je osvojio svih 5 velikih nagrada Filmske akademije. Jasno je zašto.

Entoni Hopkins je hipnotičan kao Hanibal, Džodi Foster je sav svoj talenat unijela u Klaris, a njihova “ja tebi-ti meni” igra jeste ono što filmu daje neobičnu i izvitoperenu dinamiku.

5. HRABRO SRCE (BRAVEHEART, 1995)

“Hrabro srce” bio je drugi film koji je Mel Gibson potpisao kao reditelj.

Ovo je priča o Vilijamu Volasu i njegovoj pobuini protiv kralja Edvarda, nakon što je Volasova žena ubijena, jer je napala vojnika koji je pokušao da je siluje. Koliko god istoričari protestvovali zbog netačnosti činjenica, film je zadobio ogroman uspjeh, pa čak i postao jedan od simbola prkosu Škotske i želje za nezavisnošću tog naroda.

4. PETPARAČKE PRIČE (PULP FICTION, 1994)

Kventin Tarantino i “Petparačke priče” zaslužuju svaku hvalu danas, četvrt vijeka kasnije, kao i u vrijeme kada je ovaj film stigao na bioskopska platna.

“Petparačke priče” su, između ostalih, donijele i veliki uspjeh Džonu Travolti u ulozi Vinsenta Vege. On je pored Ume Turman i Semjuela L. Džeksona, bio nominovan za Oskara.

Film je bio nominovan za sedam Oskara, a Tarantino je, sasvim zasluženo, odnio Oskara za najbolji originalni scenario. Na festivalu u Kanu nagrađen je Zlatnom palmom.

3. BJEKSTVO IZ ŠOŠENKA (THE SHAWSHANK REDEMPTION, 1994)

Takođe star punih 25 godina, ovaj film nastao je po noveli Stivena Kinga. Endi Dufresn, povučeni bankar, osuđen je zbog ubistva svoje žene i njenog ljubavnika. U zatvoru stiče prijatelje velikog srca, neprijatelje nasilničkih sklonosti, korumpirane “poslovne saradnike”, ali niko od njih ne može ni da sluti šta tihi bankar smjera dok noću gleda u poster ljepotice na zidu svoje ćelije.

Ovo nije film toliko o zatvoru, koliko o nadi koja ne umire, ljudskoj istrajnosti koja ne zna za vrijeme, i duhu koji ne posustaje ni pred najtežim izazovima. Takođe je o pravdi, nepravdi, i suptilnostima osvete.

2. AMERIČKA LJEPOTA (AMERICAN BEAUTY, 1999)

Filmsko umjetničko djelo, koje teško da je zaobišlo ikoga od nas. “Američka ljepota” je te godine pobrala sve glavne nagrade na dodjeli Oskara, dobila pohvale na račun vizuelnog stila, scenarija, glume ali i na račun uspješne kritike materijalizma, konzumerizma i površnosti života u Americi.

Atmosfera filma je cinična ali i romantična, osvrće se na problem homofobije, pedofilije, zlostavljanja djece, krize srednjih godina i tinejdžerskih problema.

1. ŠINDLEROVA LISTA (SCHINDLER’S LIST, 1993)

Ne čudi što je baš ovaj film Stivena Spilberga po mnogima najbolje ostvarenje iz posljednje decenije 20. vijeka.

Iako su Spilbergu prvom ponudili prava na film, on nije želio odmah da ga snimi jer se osjećao “nedovoljno zrelim” za to. Tada je direktor filma pokušao da pronađe drugog režisera. Roman Polanski osjećao je da je previše blizak toj priči jer je sam preživio holokaust kao dijete u Krakovu, iako je kasnije režirao film “Pijanista” slične tematike. Kad su ponudili film Martinu Skorsezeu odbio ih je smatrajući kako bi režiser trebalo da bude Jevrej.

“Šindlerova lista” će vjerovatno ostati i jedan od najvažnijih filmova svih vremena, tim prije što je riječ o istinitoj priči. Oskar Šindler je prešao put od ratnog profitera i saradnika nacista do heroja Jevreja, koji ih je spašavao tokom Holokausta.

Šta mislite o ovoj listi? Koji se film na njoj nepravedno nije našao? I koji su ne-američki filmovi po vama najbolja ostvarenja iz 90-ih?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gligor73
Gost
Gligor73

Hladno bi pet (5) filmova izbacio sa liste a druge stavio…

Miloš
Gost
Miloš

Zaboravili najbolji – “The Usual Suspects”.

Shoepack
Gost
Shoepack

Po meni fali Matrix, film koji je efektima ali i simbolicnim znacenjem jedno od posebnih ostvarenja Holivuda. Definitvno medju top 10 90-tih.

mljekara zora
Gost
mljekara zora

Obično su ovakve liste bez veze. Ali ovoj se ne da zamjeriti baš ništa. Svaki film na njoj je remek-djelo.

rokenrola
Gost
rokenrola

Americka ljepota najgori film svih vremena

Mićo
Gost
Mićo

Dobri, svi na mjestu

Flojd
Gost
Flojd

U potpunosti se slažem.. sve vrhunski filmovi..

Send this to a friend